Lužnički sky race opet bio veliki izazov: Trijumfalni povratak Bazića, Šikanova dominirala

21.04.2024. | Skyrunning | 0 Komentara

Skajraning liga Srbije i Crne Gore nastavljena je u Babušnici gde je 20. aprila održana druga trka – Lužnički sky race. Nakon Kolašina karavan se prebacio na jugoistok Srbije, a manifestacija je tradicionalno opravdala sva očekivanja i što je najbitnije sve je prošlo bez velikih povreda, s obzirom na to da je staza imala vrlo opasnu tehničku deonicu u kuloaru Golemog Stola, na kojoj je bio najveći fokus organizacije.

Bezbednost je uvek na prvom mestu, pa je iz tog razloga ovogodišnja staza prepakovana i ukinut je drugi kuloar.

Lužnički sky race koji je nastao od čuvenog Lužničkog megdana (zimska trka preživljavanja) je ove godine dobio i bodovanje za najveću planinsku trku na svetu, popularni UTMB u Alpima (ITRA poeni). Ova vrsta tehničkog planinskog trčanja ima izuzetan rast u poslednjih nekoliko godina širom sveta, a tereni Lužnice su sjajni za ovu vrstu aktivnog turizma i sportova u prirodi.

POVEZANE VESTI
Počela 10. skajraning sezona: Jedinstvena sky „snow” trka u Kolašinu
Debi skajranera na Svetskom prvenstvu u sky snow formatu: Jedinstveno iskustvo i podstrek za nove izazove

Već treću godinu za redom Lužnički sky race format privlači ozbiljne trkače regije. Ova međunarodna manifestacija je ove godina imala pad po broju učesnika, ali je kvalitet trkača koji su se prijavili znatno veći.

Staza je bila duga 25 km sa 1.650 m uspona, preko Golemog Stola i zahtevnih kuloara (žlebova) do sela Stol. Kroz netaknutu prirodu, atraktivne planinske predele, uz sunce i prohladno prolećno vreme, osmesi su bili neizostavni na ciljnoj liniji. Rezultati su vanserijski.

Kod dama je pobedila Varvara Šikanova iz Rusije, ali predstavljajući Crnu Goru, a bila je treća u ukupnom plasmanu (računajući i muškarce). Varvara je inače elitni trkač iz Salomon global tima i osvajač najvećih odličja na svetskim prvenstvima širom planete. Sada je na cilj stigla za dva sata i 49 minuta. Drugo mesto je zauzela Tatjana Jovanović iz Beograda rezultatom 3:24, a postolje je upotpunila prošlogodišnja pobednica Milica Medić (3:27).

U muškoj konkurenciji viđen je trijumfalni povratak. Nakon duže pauze prvo mesto je osvojio svima dobro poznati skajraner Srbije Dušan Bazić sa Kopaonika. On je zahtevnu stazu prešao za 2:45. Očekivani povratak jednog od najboljih planinskih trkača regije. Na trećem takmičenju zaredom u Lužnici predstavnik Crne Gore, Brano Baltić, pobednik prvog sky race-a ovde, osvojio je drugu poziciju rezultatom 2:48. Treće mesto, kao i prošle godine, bilo je rezervisano za takmičare iz Rusije. Sad je bronzu uzeo Igor Aleksandrov (2:50).

Treba posebno istaći i najmlađeg takmičara, Andreja Spasića iz Babušnice koji je sa 13 godina završio celu stazu u vremenskom limitu.

Atmosfera u selu Stol je bila vanserijska, a domaćini na visini zadatka kao i uvek. Gostoprimstvo na najvišem nivou.

Ovakav vid manifestacija i rada na razvoju ruralnog turizma je prava stvar za opštinu Babušnica koja u narednom periodu planira ozbiljno ulaganje u planinsku infrastrukturu i smeštajni kapacitet – rekla je predsednica opštine Babušnica Ivana Stojičić.

Skyrunning asocijacija Srbije i Crne Gore se zahvaljuje na velikoj podršci i su-organizaciji Opštini Babušnica, Turističkoj organizaciji opštine Babušnica, lokalnom klubu Bohemians i svim volonterima koji su srce ovog sporta i organizacije.

Sledeća trka je na Staroj planini. Čuvena Ultra kleka i najstarija trejl trka Srbije ultrakleka.com. Nakon treće trke karavan se seli u Crnu Goru gde će biti Svetsko prvenstvo za juniore na Rumiji u Baru.

Foto: Milan Kopčok

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ