Počela 10. skajraning sezona: Jedinstvena sky „snow” trka u Kolašinu

27.02.2024. | Skyrunning | 0 Komentara

Počela je jubilarna deseta skajraning sezona. Prva nebeska trka u 2024. godini u organizaciji Skajraning asocijacije Srbije i Crne Gore, održana je u subotu 24. februara u Kolašinu.

Blizu 100 takmičara iz 10 zemalja okupilo se na Kolašin sky snow trci, u jako lošim vremenskim uslovima. Priroda je još jednom rekla svoje, tačnije da skajraning u velikoj meri zavisi od vremenskih prilika, pa je tako ovog puta bilo malo snega, a više kiše i blata.

Ovo je peto izdanje novog svetskog formata nebeskog trčanja po snegu na Balkanu, a prvo u Crnoj Gori i to na skijalištu Kolašin 1600. Iako je ovo jedna od najgorih zimskih sezona na Bjelasici trka je uspešno realizovana.

Staza je modifikovana zbog bezbednosti takmičara (5,2 km i 300 m uspona), markacije su dosta gusto postavljene, a veliki broj volontera je bio na svim bitnim skretanjima.

POVEZANE VESTI
Vanja Đukelić pobednica Skajraning lige 2023: Ljubav prema planinama veća od pobede, svaku trku sam završila s osmehom na licu
Brano Baltić pobednik Skajraning lige 2023: Nastaviću u istom ritmu… da se jurimo još


Pobedi na prvoj trci u sezoni radovao se Srđan Mate iz Beograda, koje je na cilj stigao za 33 minuta i pet sekundi. Nepuna dva minuta kasnije trku je završio Ivan Dlačić, takođe iz Beograda (34:43). Na trećem mestu se našao Brano Baltić iz Mojkovca sa zaostatkom od 22 sekunde iza Dlačića (35:05).

Kod dama je ubedljivo trijumfovala Ruskinja Varvara Šikanova iz Bara, rezultatom 35:31. Postolje su upotpunile takmičarke iz Beograda. Tatjana Jovanović zauzela je drugo mesto (39:58), dok je treća bila Jelena Pajić (41:12).

Nakon završene trke i dodele nagrada u restoranu Troglava, takmičari su nastavili druženje vidno zadovoljni. Trka je donela norme za Svetsko sky snow prvenstvo u Italiji, što je veoma značajno. Neverovatan je uspeh da je cela manifestacija realizovana, uprkos najgoroj zimskoj sezoni u Crnoj Gori. Trka je organizovana uz podršku Turističke organizacije Kolašin, Skijališta Crne Gore i hotela Bianca.

U kalendaru Skajraning asocijacije Srbije i Crne Gore ove sezone nalazi se još pet trka, a detaljne informacije o tim događajima mogu se naći na zvaničnom sajtu.

Sledeća u kalendaru je Lužnički sky race 20. aprila.  Potom sledi Ultra trail Stara planina (24-26. maj), te Rumija (27-30. jun) na kojoj će se održati i Svetsko juniorsko prvenstvo. Durmitor sky race je zakazan za 27. jul, a kraj sezone za 14. septembar i Prokletije.

Uravnoteženi sport i turizam

Organizator trke, Skajraning asocijacija Srbije i Crne Gore, zahvaljuje se pokroviteljima i su-organizatorima trke: Turističkoj organizaciji opštine Kolašin, Skijalištu Crne Gore, hotelu Bianca kao i svim volonterima (kako iz organizacije tako i lokala) na neverovatnom podvigu i volji da se uspešno realizuje jedina zimska manifestacija ove godine na skijalištu 1600 na planini Bjelasici.
Ovaj atraktivan i jedinstveni format nebeskog trčanja ostavio je nezaboravan utisak i na učesnike i na su-organizatore, ukazujući još jednom na koji način jedna sportska disciplina može da uravnoteži sport i turizam, ne ostavljajući za sobom ekološki otisak.

 

Foto: Milan Kopčok

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ