Debi skajranera na Svetskom prvenstvu u sky snow formatu: Jedinstveno iskustvo i podstrek za nove izazove

26.03.2024. | Skyrunning | 0 Komentara

Reprezentacije Srbije i Crne Gore u skajraningu overile su i svetsko prvenstvo u novom formatu – sky snow.

Svetsko prvenstvo u skysnow disciplini organizuje se svake dve godine, a prvo izdanje bilo je 2022. u Španiji. Sada se stvorila prilika da se i naši predstavnici nađu na još jednom velikom međunarodnom događaju.

Tatjana Jovanović, Srđan Mate i Brano Baltić učestvovali su na Svetskom prvenstvu u Italiji, u Tarvisiju 8. i 9. marta.

POVEZANE VESTI
Prokletije ispunile očekivanja – održano Evropsko prvenstvo u skajraningu
Počela 10. skajraning sezona: Jedinstvena sky „snow” trka u Kolašinu
Brano Baltić pobednik Skajraning lige 2023: Nastaviću u istom ritmu… da se jurimo još

Tatjana i Brano takmičili su se u klasiku (15,4 km sa 515 m uspona), a Srđan u vertikalu (3,6 km i 974 m uspona).

S obzirom na to da su Srbija i Crna Gora debitovale na svetskom u ovom formatu prenećemo vam utiske reprezentativaca, a prednost ćemo dati jedinoj dami.

Tatjana Jovanović

Od ukupno 63 dame zauzela je 28. mesto, a u okviru konkurencije na svetskom prvenstvu je od njih 27 bila 19. rezultatom jedan sat, 44 minuta i 35 sekundi (1:44:35).

Tatjana je uz ime dodala drugo učešće na svetskim prvenstvima pošto je 2022. godine bila u Italiji, a pre toga na Evropskom šampionatu u Portugaliji 2021. Od kada je objavljeno da će se organizovati svetsko u sky snow disciplini poželela je da se nađe na njemu, što joj je dve godine kasnije i pošlo za rukom pošto je bila druga, a najbolja Srpkinja, u kvalifikacionoj trci za odlazak u Tervisio, Kolašin sky snow na početku Skajraning lige Srbije i Crne Gore u februaru.

Svetsko prvenstvo bilo joj je zanimljivo iskustvo i neverovatan događaj.

Bila sam motivisana, ali nisam imala tremu i to je bila razlika u odnosu na trke u domaćoj ligi. Na primer, kada sam dva puta pobedila na Staroj planini nije mi svejedno kada treći put treba da stanem na start i odbranim to mesto. Ovde sam bila rasterećena i za ovo takmičenje zaista stoji da je važno učestvovati i to nije kliše – istakla je Tatjana.

Foto: Giacomo Meneghelo

Trka je bila toliko brza da nije imala kada da popije gel.

Kada se zaustaviš njih pet te zaobiđe… znači nigde ne staješ. Nizbrdo sam išla pun gas, 4:10 ili 4:18 pejs, što je po snegu brzo – opisala je tempo takmičenja Jovanovićeva.

U septembru se održava i Svetsko prvenstvo u skajraningu i za naše nebeske trkače kvalifikacione trke su Stara planina i Durmitor.

Sada sam sve usmerila na ultru. Posle trke u Kolašinu i svetskog prvenstva shvatila sam koliko još imam prostora za napredak. U Italiji sam videla gde sam u odnosu na vrh i tada shvatiš da li si dostigao neki svoj limit, a to nije bio moj maksimum, tako da sam bila mnogo srećna što još imam prostora da napredujem i usavršavam se – poručila je Tatjana Jovanović.

Srđan Mate

U vertikalu je od ukupno 133 trkača bio 54, a u okviru svetskog šampionata u konkurenciji 34 takmičara našao se na 28. poziciji – 49:51,51.

Ovo je za Srđana drugo seniorsko svetsko prvenstvo, pošto je 2019. u Italiji bio u juniorskoj reprezentaciji kada je trčao i vertikal i klasik. Prošle sezone je učestvovao na planetarnom šampionatu u sky stairs-u u Osaki (Japan), a za vertikal se opredelio na Evropskom prvenstvu na Prokletijama, takođe 2023.

Prvi put sam probao sky snow format prošle sezone na Jahorini i svidelo mi je pa sam poželeo da ponovim tu trku i ove godine u Kolašinu. Radovao sam se odlasku u Italiju, jer je vertikal po snegu drugačija priča. Bilo je to jedinstveno iskustvo, ali teži vertikal od svih prethodnih na kojima sam bio – kazao je Mate, koji je pobedio na Bjelasici u prvoj trci u Skajraning ligi Srbije i Crne Gore ove sezone.

Zadovoljan je kako je odradio trku, ali nije prezadovoljan.

Mislim da to nije bilo moje najbolje izdanje, ali paralelu sam povlačio sa vertikalom na Prokletijama, iako nije baš lako uporedivo, jer je ovo po snegu i meni je bilo dosta teže. Na osnovu toga sam ciljao da rezultat bude oko 50 minuta i na kraju je bilo 49:51, tako da sam cilj ispunio. Sada sam se vratio treninzima i pripremama za Staru planinu i Rumiju na kojoj je vertikal, pošto su kvalifikacione za Svetsko prvenstvo u Španiji koje mi je jedan od ciljeva ove godine – dodao je Srđan Mate.

Brano Baltić

Jedini predstavnik Crne Gore se od ukupno 171 trkača našao na 53. poziciji, a u okviru svetskog od njih 37 bio je 30. vremenom 1:31:08.

Ovo mu je treće svetsko prvenstvo, u tri formata – klasik u Italiji 2022, sky stairs 2023. u Japanu i sada sky snow. Pobednik Skajraning lige Srbije i Crne Gore 2023. godine želeo je na početku sezone u domaćem takmičenju da se ponovo okuša u trci sky snow.

U Kolašinu sam drugi put učestvovao u tom formatu pošto sam na Jahorini 2023. promašio stazu i bio diskvalifikovan, pa je ovo bio moj novi pokušaj. Kolašin mi je praktično domaći teren i ulog je bio dosta veliki jer bih kao najbolje plasirani Crnogorac išao na svetsko u Italiju. Tu trku sam završio treći i dobio sam priliku da zaokružim treće svetsko prvenstvo u tri različita formata. Želja je bila velika da napravim što bolji plasman jer sam jedini predstavljao svoju zemlju.

Baltić je zadovoljan rezultatom, jer je dao maksimum, a kako kaže, sada mu se čini da kada bi ponovo trčao tu trku ne bi ostvario vreme od sat i 31 minutu.

Trka je bila dosta dinamična. U početku smo trčali oko jezera gde čak nije ni bilo snega, sa malo i asfalta, a imali smo mini-dereze koje su nam bile dodatno opterećenje na nogama. Usled nedostatka snega dobar deo staze je bio pod veštačkim, koji je bio mekan zbog više temperature, što je još otežalo situaciju. Odmah na startu sam uhvatio svoj ritam i na najvećem usponu samo me je jedan Japanac prestigao, ali u završnici, poslednjih pet kilometara iskoristio sam priliku da stignem četiri, pet trkača. Išao sam 3:30 – 3:35 pejs, a i da sam bio bez dereza čini mi se da ne bih mogao brže. Prezadovoljan sam i mislim da na lep način predstavljam Crnu Goru i promovišem ovaj sport kod nas – opisao je Baltić učešće na Svetskom prvenstvu u Italiji.

 

  

Foto: Milan Kopčok, Aleksandar Đorđević; Skyrunning Serbia & Montenegro

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ