Novo štivo za najmlađe: Slikovnica „Avanture planinarske družine”

08.06.2023. | Planinarstvo | 0 Komentara

Ono što nedostaje planinarskoj literaturi u Srbiji, koja godinama i nije preterano obogaćena, jesu štiva za decu. Andrej Ivošev iz Kragujevca, planinar, vodič i operativni trener planinarstva, po zanimanju grafički dizajner, kako kaže, spojio je sve što radi u životu i izdao delo namenjeno predškolskom uzrastu pod nazivom „Avanture planinarske družine – planinarska oprema”.

Slikovnica na 24 strane je edukativnog karaktera, za decu koja žele da istraže prirodu i nauče o osnovama planinarenja. Glavni akteri su Vuk, Meda, Lisica i Zeka, iskusni planinari, vodiči i instruktori, koji žive u šumi iznad malog grada. Jednog leta, odlučili su da organizuju planinarski kamp za decu kako bi ih naučili osnovama planinarenja i upoznali sa lepotama prirode.

Ova basna je na temu planinarske opreme i cilj je da najmlađi steknu znanje o načinu na koji se kreće u prirodu. Na osnovu interesantnih ilustracija naučiće o planinarskim cipelama, kamašnama, jaknama, rukavicama, kabanicama, štapovima za planinarenje, kao i o hrani i piću koje je potrebno poneti u avanturu. Kroz priču, deca će saznati da je planinarenje ne samo zabavno, već i vredno truda i pažnje – rekao je autor Andrej Ivošev.

Ivošev je inače i jedan od autora knjige „Planinarstvo – boravak u prirodi 1” priručnika za osnovne škole, koje od pre tri godine imaju mogućnost da realizuju istoimeni izborni predmet ili slobodnu nastavnu aktivnost po planu i programu koji je napravio Planinarski savez Srbije.      Kako kaže autor, ne planira da se zaustavi na jednom izdanju slikovnice za decu.

Od prodaje prve zavisiće kada ću izdati drugu, koju bih finansirao tim parama. Imam određene još dve, tri teme, a za posle ću da vidim koje bih obrađivao. Svakako će sve biti iz oblasti osnovne planinarske obuke.

Slikovnica može da se naruči preko sajta buks.rs po ceni od 350 dinara.

 

Foto: A. Ivošev

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ