Za Trofej Beograda u orijentiringu oko 300 prijavljenih: Nove karte, trke izborne za reprezentaciju

28.03.2024. | Orijentiring | 0 Komentara

U sezoni u kojoj Orijentiring savez Beograda slavi jubilej – 25 godina postojanja, organizovaće tradicionalni Trofej Beograda, koji je za nijansu „mlađi” od ove sportske ustanove pa će se održati 22. put.

Trke su na programu u subotu i nedelju, 30. i 31. marta, a prijavljeno je oko 300 učesnika, od kojih dvadesetak iz Italije, Slovenije, Mađarske, Finske i Rusije.

U subotu će takmičari pokušati da najbrže što mogu pređu stazu na novoizrađenoj karti naselja Blok 30 na Novom Beogradu na sprint distanci, a prvi start je u 11 časova. Deo prelepog predela Lipovičke šume u pravcu Barajeva teren je gde će se trka održati u nedelju, na srednjoj distanci. Start je takođe u 11 časova.

Kada svi završe takmičenje, organizovaće se trka za najmlađe, do 10 godina, te i proglašenje pobednika koji se dobijaju sabiranjem vremena oba dana.

Pored standardnih kategorija, nosioci, odnosno glavne kategorije koje se bore za titulu Trofeja Beograda ove godine su mlađi pioniri.

Bodovanje

Prvi dan takmičenja boduje se i kao kolo Orijentiring sprint lige Srbije i kao trka za Svetsku rang listu za kategoriju seniora i seniorki u sprintu (World ranking event – WRE), dok se drugi dan boduje i kao kolo Orijentiring lige Srbije i kao trka za Svetsku rang listu na srednjoj distanci.

Očekujemo veliki broj takmičara iz cele zemlje, a posebno u kategorijama mladih do 20 godina. Verujemo da će ovo biti jedno od najkvalitetnije organizovanih orijentiring takmičenja u Srbiji u 2024. godini s obzirom na dve nove, kvalitetne, mape Bloka 30 i dela Lipovičke šume. Obe trke su i selektivne za nastupe u reprezentaciji u 2024. godini što dodatno govori o kvalitetu i visokom rangu takmičenja – istakli su organizatori.

Trofej Beograda organizovaće se pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda.

O orijentiringu

Orijentiring je sport u kome takmičari startuju pojedinačno, sa vremenskim razmakom između konkurenata, trče sa svojom kartom, kompasom, opremom za trčanje, a pobednik je onaj ko za najkraće vreme pređe stazu zadatu na karti od strane organizatora donoseći samostalno odluke o izboru rute kretanja.

 

Foto: Orijentiring savez Beograda

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ