Počela Treking i trejl liga Srbije: Nemanja Rašković i Jamanta Šafranj pobednici velike staze na Trci oko tri jezera

18.03.2024. | Treking | 0 Komentara

Početak nove sezone Treking i trejl lige Srbije obeležila je velika posećenost Trke oko tri jezera održane u okolini Subotice, u Hajdukovu 17. marta u organizaciji Planinarsko-sportskog kluba „Spartak” iz Subotice i Planinarskog saveza Srbije.

Više od 500 učesnika iz svih krajeva zemlje prošetalo je ili trčalo stazama koje su vodile predelima oko tri jezera – Ludoškog, Krvavog i Palićkog.

Bilo je ovo zajednička organizacija i drugo kolo Vojvođanske treking lige, koja je u januaru počela Šidskim novogodišnjim maratonom. Takmičarski centar, start i cilj bili su u Vizitorskom centru „Ludaš” a pre početka manifestacije prisutne su pozdravili predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić, predsednik Planinarskog saveza Vojvodine Milan Mirković, kao i predstavnici subotičkog kluba domaćina.

Sunčan, ali vetrovit dan, trekingaši su iskoristili da pređu jednu od četiri ponuđene staze – mala dužine 19,5 km (uspon 38 m), srednja od 29,8 km (uspon 51 m), velika staza 39,2 km (uspon 64 m) i mini-staza, edukativna, za rekreativce i najmlađe dužine oko 7 km.

POVEZANE VESTI
Treking sezona je počela: Zagrevanje na Šidskom novogodišnjem maratonu

Pobednici najdužeg izazova su Nemanja Rašković, član PEK „Gora” Kragujevac i Jamanta Šafranj iz ARK „Tron” Palić.

Rašković je stazu od 39,2 km prešao za 2:42:41 sata. Drugo mesto pripalo je Ognjenu Obućini (PSK „Balkan” Beograd) koje je na cilj stigao za 2:52:53, a treće je osvojio Boris Činčurak (PD „Alma Mons Adventures” Novi Sad) rezultatom 2:54:05.

Ovo mi je druga trka u Subotici i prva pobeda, jer sam prošle sezone, takođe na velikoj stazi uzeo srebro. Sada sam napravio stepenik više i za dva, tri minuta sam brže prešao stazu, uprkos izuzetno jakom vetru, koji me je u nekim trenucima, oko Palićkog jezera, bukvalno zaustavljao. Staza je bila suva, brza, trčljiva, specifična za trekinge jer je ravna. Videćemo kako će biti u sledećem kolu na Ruju, to je nova trka u kalendaru i veliki izazov. Nadam se da će biti dosta takmičara – rekao je pobednik Nemanja Rašković, koji je prošle sezone osvojio Nacionalnu seriju u planinskom trčanju PSS.

Jamanta Šafranj je na domaćem terenu trijumfovala rezultatom 3:30:09. Takmičarke PSK „Spartak” su zaslužile srebro i bronzu. Druga je bila Milica Medić (3:39:13), a treća Sabina Klbeček (3:39:30).

Do sada sam izgubila možda dva puta ovde. Uglavnom uvek idem najdužu stazu, a pogotovo kada sam na domaćem terenu. Iza sebe imam stvarno puno trka, ali ovo je bio jedan od najtežih trekinga, zbog vetra. Ravan teren te tera da hoćeš da držiš tempo, a vetar te gura nazad, tako da je bio izazov. Ove sezone planiram, prvi put posle pet godina da učestvujem u svim trkama Vojvođanske treking lige jer mi se termini ne poklapaju sa drugim događajima – istakala je Jamanta Šafranj.

Sledeće kolo TTLS održava se 7. aprila na novoj lokaciji u kalendaru – Ruj planini, u organizaciji Planinarskog kluba Ruj 1706 iz Babušnice, a potom sledi treće kolo Vojvođanske treking lige 14. aprila u Zasavici, čiji domaćin će biti PAK Čivija Šabac.

Rezultati – seniorska konkurencija
Srednja staza 29,8 km
Muškarci
1. Vladimir Jozić (PSK Pobeda, Beograd) 2:09:02
2. Aleksej Kočin (ARK Tron, Palić) 2:12:57
3. Lazar Momčilović (PSK Brđanka, Aleksinac) 2:23:55

Žene
1. Anja Janković (PK Železničar Inđija) 2:58:13
2. Vedrana Gvozdenović (PSK Balkan, Beograd) 2:59:55
3. Dragana Drenovčanin (PK Železničar Inđija) 3:18:47

Mala staza 19,5 km
Muškarci
1. Dejan Bator 1:22:12
2. Nikola Božikić (PK Starica, Majdanpek) 1:23:13
3. Žarko Javor 1:24:09

Žene
1. Bojana Andrić (PK Povlen, Valjevo) 1:37:52
2. Natalija Agošton (PSK Spartak, Subotica) 1:39:03
3. Biljana Laketić (PK Tara, Bajina Bašta) 1:47:47

Svi rezultati mogu se naći na sajtu Serbiarun.

Foto: 3 čuke, Treking i trejl liga Srbije

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ