Priključite se jednoj od akcija širom Srbije: Nacionalni dan pešačenja 23. septembra

25.08.2023. | Planinarstvo | 0 Komentara

Najveća pešačka manifestacija u Srbiji, Dan pešačenja, održaće se 23. septembra biće održana 23. septembra u svim regionima, a centralna manifestacija počeće u 9:30 časova ispred Vizitorskog centra na Vlasini.

Planinarski savez Srbije (PSS) pozvao je sva planinarska društva, prosvetare, porodice, studente, đake i druge građane da se uključe u obeležavanje Rosa Dana pešačenja.

Na Vlasini će tom prilikom biti organizovane šetnje kraćim i dužim stazama, koje su izgrađene i revitalizovane u okviru velikog projekta „Vlasina – čista ljubav“, koji su realizovali Koka kola sistem, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNPD), opština Surdulica i PSS. Obnovljeno je oko 40 kilometara staza, koje vode ka vrhovima planina Gramada i Čemernik, a biće promovisana i potpuno nova edukativna staza dužine 7 kilometara.

Ovom manifestacijom, PSS pod sloganom „Korak bliže zdravlju” želi da inspiriše i pokrene Srbiju da živi zdravije i da kod građana podigne svest o aktivnom i redovnom pešačenju, kao osnovnom preduslovu neophodnom za očuvanje zdravlja.

Jedan od ciljeva manifestacije je i da podstakne izgradnju pešačko-turističke infrastrukture, o kojoj će brinuti planinarske organizacije uz saradnju i pomoć lokalnih samouprava, što će imati višestruki značaj za razvoj sporta i turističkih potencijala.

Na ovom LINKU se nalazi spisak klubova i društava po gradovima koje možete kontaktirati ako želite da se pridružite akciji, a isto se može naći i na LINKU fejsbuk albuma PSS svih staza.

PSS Dan pešačenja u Srbiji tradicionalno organizuje od 2017. i od tada, svake godine na oko 90 lokacija širom Srbije pešači više od 10.000 registrovanih učesnika, a pretpostavlja se da je broj onih koji nisu registrovani znatno veći.

Akcija je besplatna i prilagođena svima. Svi koji žele da se priključe tom svojevrsnom prazniku zdravog života detaljne informacije mogu dobiti kod svojih lokalnih planinarskih društava i na sajtu Planinarskog saveza Srbije.

Rosa Dan pešačenja organizuje se uz podršku Ministarstva sporta i Ministarstva za obrazovanje Republike Srbije.

 

 

Foto: Planinarski savez Srbije

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ