Rostovcev i Šikanova se najbrže izborili sa izazovima na Sinjavini

20.08.2023. | Skyrunning | 0 Komentara

Treći put je Sinjavina ostavila bez daha učesnike lige Skajraning Srbije i Crne Gore. U devetoj sezoni Mojkovac je bio domaćin četvrtoj trci u kalendaru.

Učesnici su pred sobom imali ozbiljan izazov na ovom sky race-u. Staza je ovog puta bila duža za dva km – 34 kilometra i sa 2.100 metara visinske razlike.

Organizator je „osvežio” trasu ubacivši Savine grede iznad jezera. Moćni greben kao nov tehnički detalj na stazi ne treba potceniti. Dolina Lipova, koja je po Jovanu Cvijiću jedna od najlepših na Balkanu, bila je trkačima bukvalno u perspektivi sokola, a sa glavnog grebena je pucao pogled na Durmitor, Moračke planine, Komove, Prokletije, Bjelasicu, što ovo čini jednu od moćnijih panorama Balkana.

Išlo se preko najvišeg vrha Sinjavine, Jablanovog vrha (2.206 m) a na stazi su bile tri okrepe i kontrole (10. km, 21. km. i 29. km). Prosečna nadmorska visina staze je 1.450 m.

Takmičari su startovali u 8 časova ujutru iz sela Gornja Štitarica, gde su stigli organizovanim prevozom iz centra Mojkovca, gde je bio i cilj. Posle uvodnih 600 metara krenuli su u „carstvo vertikala” i izazovi su se samo ređali.

POVEZANE VESTI
Prokletije ispunile očekivanja – održano Evropsko prvenstvo u skajraningu
Ultra trail Stara planina održana deseti put – trkači dorasli još jednom izazovu
Jahorina sky snow: Trijumf Danijela Lončarevića i Jelene Janežić
Skyrunning #9: Početak na Jahorini, jubilej na Staroj, kruna sezone na Prokletijama

U muškoj konkurenciji od 65 trkača (dvojica nisu završila) pobedi se radovao Artem Rostovcev iz Rusije koji je trku završio za četiri sata, 12 minuta i 12 sekundi. Posle sedam minuta kroz cilj je prošao Dragan Jašović (Star bike) iz Crne Gore, a domaći predstavnik PK „Sinjavina” Brano Baltić osvojio je treće mesto rezultatom 4:41:02.

Najbrža dama, od 18 ukupno od kojih je samo 10 završilo trku, bila je Varvara Šikanova (Salomon) iz Crne Gore. Njoj je bilo potrebno četiri sata, 30 minuta i 40 sekundi da pređe sve izazove. Milici Medić iz Srbije pripala je nagrada za drugo mesto (5:52:08) dok je njena zemljakinja Vanja Đukelić bila treća (5:57:26).

Poslednja trka ove sezone, Lužnički sky race (25 km, 1.600 m visinske razlike) održaće se 7. oktobra.

 

 

Foto: Skajraning Srbija i Crna Gora/Aleksandar Đorđević, Sara Krgović

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ