Srbiji peto zlato na Balkanskom prvenstvu u planinarskoj orijentaciji na Zlatiboru (FOTO)

02.10.2023. | Planinarstvo | 0 Komentara

Reprezentacija Srbije u planinarskoj orijentaciji odbranila je titulu na Balkanskom prvenstvu održanom na Zlatiboru od 29. septembra do 1. oktobra i tako je uzela četvrto zlato u nizu, peto ukupno na ovom takmičenju.

Učestvovalo je 132 takmičara iz 31 ekipe u četiri starosne kategorije iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Severne Makedonije. Noćna trka, održana u petak, označila je početak manifestacije, čiji su start i cilj bili u kampu „Zlatibor”. Dan kasnije usledila je dnevna trka, sa startom na skijalištu „Tornik”, koja je dodatno testirala veštinu i izdržljivost takmičara, nakon čega su učesnici testirali znanje iz planinarstva rešavajući testove.

Reprezentacija Srbije je briljirala u generalnom plasmanu osvojivši ubedljivo prvo mesto sakupivši 9.025 bodova. Sloveniji je pripalo srebro (5.925 bodova), dok je Makedonija uzela bronzu (4.292). U kategoriji pionira, sve tri ekipe Srbije su zauzele prva tri mesta, dok su našim reprezentativcima kod juniora pripala prva i druga pozicija, a treća je bila Slovenija.

POVEZANE VESTI
Srbija četvrti put prvak Balkana u planinarskoj orijentaciji
Srbija brani titulu na Balkanskom prvenstvu u planinarskoj orijentaciji na Zlatiboru

Seniorski srpski timovi osvojili su drugo i treće mesto, dok je najbolja bila Crna Gora. U veteranskim kategorijama, Srbija je osvojila prvu i treću poziciju, a Slovenija je bila druga, koja je bila i najbrojnija reprezentacija na šampionatu.

Takmičenje pod krovom Balkanske planinarske unije, organizovao je Planinarski savez Srbije, uz tehničke organizatore PK „Tornik Čajetina” i Komisiju za planinarsku orijentaciju PSS, uz podršku Opštine Čajetina i Turističke organizacije Zlatibor.

Plasman Srbije na Prvenstvima Balkana
2016. srebro u Sloveniji
2017. zlato u Srbiji
2018. srebro u Makedoniji
2019. zlato u BiH
2020. nije održano zbog korone
2021. zlato u Crnoj Gori
2022. zlato u Sloveniji
2023. zlato u Srbiji

Foto: Planinarski savez Srbije

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ