Šta vas očekuje ove sezone u triatlonu: Početak u Vršcu, Evropa na Srebrnom jezeru, Ironman spektakl u Beogradu, nove lokacije

10.04.2024. | Triatlon | 0 Komentara

Početak triatlon sezone u Srbiji je na vidiku, a mi vam donosimo pregled trka koje se nalaze u kalendaru Srpske triatlon unije (Srpskog triatlona). Sezona će biti uzbudljiva. Tu su tradicionalne trke, na kojima se i više decenija okupljaju ljubitelji plivanja, vožnje bicikla i trčanja, kao i one nove, koje su za kratko vreme pobrale simpatije i postale događaji koji ne smeju da se propuste.

Svakako da su posebno zanimljive nove lokacije na kojima će se održati trke.

Već 21. aprila domaćin prve trke u 2024. godini biće Vršac, a u pitanju je drugo izdanje Vršačkog Windy duatlona u organizaciji TK Achilles iz ovog banatskog grada. U pitanju je trka Kupa Srbije, a posle prošlogodišnje premijere očekuje se još jedno sjajno takmičenje. Ono što je posebno za ovaj duatlon je to što se održava u samom centru grada.

Achilles će ostati veran i svom Vršačkom akvatlonu, koji će se peti put održati 11. avgusta, a biće to državno prvenstvo.

TK „Tamiš” organizovaće Pančevački duatlon, državno prvenstvo, 12. maja u severnoj industrijskoj zoni. Pančevački triatlon je prošle godine obeležio veliki jubilej – 30. izdanje, a ove se nastavlja u istom ritmu i 9. jun je zakazan za Kup Srbije u sprintu u svim kategorijama.

Prošle godine je još jedna lokacija bila novina u triatlon priči kod nas, u pitanju je Rezervat prirode Begečka jama. TK Dynamic iz Novog Sada ponovo će na ovom mestu prirediti akvatlon 26. maja, nadamo se, uz lepše vreme nego prethodne godine kada je bilo kišovito i hladno. Održaće se i Novosadski triatlon u organizaciji istog kluba, a na sprint distanci takmičari će se na Štrandu nadmetati 22. septembra. Obe trke su Kup Srbije.

Triatlon vikend na Srebrnom jezeru zakazan je 1. i 2. juna u organizaciji Srpskog triatlona i kluba „11tri” iz Beograda. Održaće se drugi Evropski juniorski kup na ovom mestu. Posle pauze od dve sezone, najbolji juniori Starog kontinenta ponovo će se takmičiti u Srbiji. Ujedno, nadmetanje će se odvijati i u okviru Prvenstva Srbije na olimpijskoj distanci.

STU „11tri” uveo je jednu novinu u kalendar kada je reč o lokaciji, a u pitanju je Zlatibor i Kraljevo jezero. Prvenstvo Srbije u sprintu održaće se tamo 29. juna.

Spektakl pred kraj sezone i datum koji su već mnogi uveliko zabeležili je 15. septembar u Beogradu, kada će biti realizovan državni šampionat u dugom triatlonu, kao i istorijska trka, Ironman 70.3 prvi put u Srbiji

POVEZANE VESTI
Otvorene prijave za Ironman Beograd 2024: Budite deo istorijske trke na Adi Ciganliji
Spektakl u najavi: Ironman prvi put u Srbiji, „čelični” izazovi u Beogradu 2024.

Trofej Požarevca održaće se 23. juna i biće državno prvenstvo u super sprintu, a organizator je STU Tri swim iz ovog grada. Kao odličan organizator plivačkih maratona na otvorenim vodama, Tri swim će prirediti i prvi Golubački triatlon 24. avgusta, a povereno mu je Prvenstvo Srbije u triatlonu za mlađe kategorije i Kup Srbije na sprint distanci.

Nezaobilazna destinacija je, naravno, Vlasina i u olimpijskom triatlonu, čuvenom Vlasinskom triatlonu samoprevazilaženja, takmičari će odmeriti snage 28. jula (Kup Srbije) u trci koju organizuje Šri Činmoj maraton tim.

Pošto prošle godine zbog rekonstrukcije mosta koji se nalazi na trasi Somborskog sprint triatlona, ovo takmičenje nije moglo da se održi, sada se vraća u kalendar i čuveni Somborman je 18. avgusta (Kup Srbije). Somborci su ipak 2023. na dan kada je trebalo da bude trka odradili trening u duatlonu kako bi na neki način obeležili manifestaciju.

Sporticus iz Beograda organizovaće školsko prvenstvo u sprintu 8. septembra, kao i već poznati kros duatlon na kraju sezone, koje će biti Prvenstvo Srbije – 6. oktobar.

Akvatlon u Banatskom Velikom Selu na programu je 4. avgusta (Kup Srbije).

Još jedan novi događaj je Subotički duatlon, u organizaciji SU Optiforma 13. oktobra, kojim se stavlja tačka na takmičenja u Srbiji u 2024. godini.

 

 

Foto: 11tri, TK Tamiš/Aleksandar Stojković, TK Achilles, Tri swim/Kostolac, Sporticus, Trke samoprevazilaženja

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ