Štafeta Srbije deseta na Svetskom prvenstvu u krosu u Beogradu, juniori zadovoljni

30.03.2024. | Trčanje | 0 Komentara

Prvi put je Srbija imala predstavnika u miks štafetama na Svetskom prvenstvu u krosu, koje je u subotu, 30. marta, održano u Beogradu i naš nacionalni tim je na debiju osvojio deseto mesto.

Elzan Bibić, Milica Tomašević, Nikola Raičević i Teodora Simović stazu od 8 km u Parku prijateljstva na Ušću prešli su za 24 minuta i 31 sekundu u konkurenciji 13 ekipa. Trčali su ovim redosledom, svako po jedan krug i to po toplom vremenu, od 25 stepeni Celzijusa.

Uspeli smo da budemo u prvih deset što nam je bio prvenstveni cilj. Nadam se da ćemo održavati tradiciju i pojavljivati se na narednim takmičenjima u ovoj, sve više atraktivnoj, disciplini – rekao je Bibić.

Očekivano, prva dva mesta otišla su na adresu Kenije i Etiopije. Kenijci su pobedili (22:15) a Etiopljani su bili drugi (22:43), dok je bronza pripala Velikoj Britaniji (23:00).

U izuzetno jakoj konkurenciji deseto mesto je za nas uspeh, prvenstveno što je i staza bila zahtevna, ali mi smo se dobro nosili s tim. Cilj je bio da pravimo što manje grešaka, a timski duh nas je vodio od prve do poslednje izmene – istakla je Teodora Simović.

Nikola Raičević je imao poseban motiv za trku.

Za mene je ovo bila velika čast, jer je nakon 30 godina kada je moj otac učestvovao na svetskom prvenstvu, sada sam ja i to mi je dalo dodatnu motivaciju – otkrio je Nikola.

Milica Tomašević je dodala da je štafeta uradila ono što se od nje očekivalo.

Zaista je bila naporno. Staza je bila teška sa isto takvom konkurencijom, ali trčali smo najbolje što smo mogli.

U Beogradu je učestvovalo 485 sportista iz 51 zemlje, a Srbija je imala i predstavnike u juniorskim trkama, nažalost ne i u seniorskim pojedinačnim. Naš podmladak je debitovao na planetarnoj kros sceni.

Saima Murić je osvojila 34. mesto u konkurenciji 83 devojke i 6 km je istrčala za 21:48. Osma je od Evropljanki na listi.

Posle teškog krosa u decembru u Briselu gde sam zauzela 40. mesto, ovo 34. na svetskom nivou mi mnogo znači, kao i to što sam među top 10 takmičarski iz Evrope, što znači da imam potencijal da ove ili iduće godine napadnem i medalju. Bilo je pretoplo, staza mi je odgovarala, ali nije bilo lako. Kros je surov, mora jako da se krene kako bi se izborilo sa guranjem i krivinama. Izuzetne atletičarke iz Afrike su od starta dale jak tempo, pa smo morali da primenimo i težu taktiku. Izborila sam se koliko sam mogla. Moram da radim na još malo na završnici, ali inače sam prezadovoljna trkom – rekla je Saima Murić.

Natalija Grujić je bila 66. vremenom 23:37, Lenka Nikolić 75. (24:25) dok Mejra Mehmedović i Jana Rajić nisu završile trku.

Aldin Ćatović je deonicu od 8 km završio za 25:37 što je bilo dovoljno za 50. poziciju u konkurenciji 92 juniora. Sergej Kostić je bio 77. (26:49), Veljko Vasiljević 84. (27:46), a Kabir Ziljkić 88. (29:18).

Staza u Parku prijateljstva
Krug je bio 1.887 m uz dodatak pravih delova od 270 m na startu i 320 m na cilju. Trčalo se uglavnom po travi, dok su delovi trotoara preko kog se prelazilo bili prekriveni peskom. Postavljena su bila i dva montažna mosta, klasične prepreke za kros u vidu bala sena, kao i deo sa blatom.

Odbranjene titule

Kenijka Beatris Čebet i Džejkob Kiplino iz Ugande odbranili su seniorske titule, na 10 km.

Čebet je na cilj stigla za 31:05 minuta, a srebro i bronza su uzele njene sunarodnice – Lilijan Rengeruk (31:08) i Margaret Kipkemboji (31:09).

Kiplimo, svetski rekorder u polumaratonu, drugo zlato zaredom osvojio je rezultatom 28:09. Drugi je bio Etiopljanin Berihu Aregavi (28:12) a treći Kenijac Benson Kiplangat (28:14).

 

Foto: Srpski atletski savez

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ