Ubedljiva pobeda ultramaratonca Jovice Spajića na najhladnijoj trci na svetu

10.02.2024. | Trčanje | 0 Komentara

Na mesto na kom je 2017. godine morao da prekine svetski najhladniju i jednu od najtežih trka zbog promrzlina, Jukon Arktik ultra u Kanadi (Yukon Arctic ultra), srpski ultramaratonac Jovica Spajić se vratio i naravno pobedio.

Prvobitni osećaj ljutnje i bola, zamenilo je spokojstvo i osećaj ponosa. Dao sam sve od sebe, nijednog trenutka ne ispuštajući carobnu kutiju iz svojih nedara i ne odričući se svog „korena”… Do sledeće godine i novog susreta sa Jukonom… – napisao je tada posle trke Spajić u opisu ovog iskustva na instagram profilu.

Te 2017. na jednoj kontrolnoj tački organizatori su odlučili da ga isključe iz trke zbog promrzlina na licu i rukama.

POVEZANE VESTI:
Sjajni Jovica Spajić podelio pobedu sa Britancem na trci Montane Challenger North

Sada se Spajić vratio jači nego ikad. Od početka je bio u vođstvu i do kraja dominirao, tokom tri dana, na surovoj stazi od 300 milja (483 kilometara) i debelom minusu. Nijednom nije zastao na dužu pauzu, sve vreme sa odlučnim izrazom lica, Jovica je pobedio za svoje voljene i svoju zemlju, kako su opisali organizatori.

Na 100. milji naš ultramaratonac je nekih 30 milja bio u prednosti u odnosu na sledećeg takmičara, a na kontrolnoj tački poslao je i poruku svima koji su ga pratili.

Zahvalio bih se svima za neverovatnu podršku koju sam dobio pre početka trke. Osećam se sjajno, prošao sam 100 milja, ostalo je još 200 do kraja. Sve je kako treba, zdrav sam, uslovi su dobri. Šaljem puno ljubavi mojoj najvećoj motivaciji, sine Vuče voli te tata najviše na svetu – poručio je Spajić i odlučno nastavio ka cilju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Robert Pollhammer (@yukonarcticultra)

Trka je organizovana za bicikliste, mogla je da se pređe i na skijama, ali se Jovica odlučio da peške odradi zadatak. Koliko je ovo teška trka govori i podatak da je mnogo učesnika odustalo.

Oduševio je Jovica i najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića, koji mu je čestitao u priči na instagramu.

 

Foto: Mark Kelly, Callum Jolliffe

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ