Sjajni Jovica Spajić podelio pobedu sa Britancem na trci Montane Challenger North

20.06.2023. | Avantura, Trčanje | 0 Komentara

Još jednu recku u već popunjenoj listi izuzetnih podviga udario je naš najbolji ultramaratonac Jovica Spajić.

Pobedio je na prvom letnjem izdanju trke Spine race Montane Challenger North 2023 u Velikoj Britaniji, a kroz cilj je, ogrnut srpskom trobojkom, prošao zajedno sa domaćim učesnikom Tomom Hilom.

Kako su i organizatori najavili, bilo je ovo iskupljenje srpskog sportiste, koji je u januaru morao da odustane sa trke u zimskom periodu i od tada se pripremao za povratak. To je učinio u drugačijim uslovima, po suncu i stigao je do trijumfa.

Ova trka je dugačka 257,5 kilometara, sa 5.290 metara uspona i 5,591 spusta, a Spajić je od starta do cilja stigao za 39 sati, 45 minuta i 55 sekundi, isto kao i njegov kolega iz Velike Britanije s kojim se združio na stazi.

Ove trke, u zimskim i letnjim uslovima, važe za najbrutalnije i najteže u ovoj zemlji, prelazeći čuveni Peninski put, najstariju i najčuveniju englesku trejl stazu, koja je, takođe i najizazovnija. Prolazi kroz najdivljije predele ove zemlje, sve do granice sa Škotskom.

Vremenski limit je bio 96 sati, ali je naš Jovica uspeo da završi trku daleko pre tog roka.

Start je bio u nedelju, 18. juna u 18 časova po lokalnom vremenu, a učesnike je ispratila kiša i samim tim je svima otežala posao na početku. Srećom, padavine nisu dugo pratile trkače, a Spajić je odmah bio u vođstvu. Sve vreme mu je Tom Hil bio za petama, a u jednom trenutku su se i spojili i krenuli zajedno.

Obojica se u to vreme nisu baš osećali najbolje i odlučili su da se drže zajedno, s obzirom na to da im je i tempo bio sličan. Brzo su se, međutim, sprijateljili i ideja da se trkaju međusobno do cilja bila im je nezamisliva, naveli su organizatori.

Tako su išli do cilja kroz koji su zajedno prošli, a ostale učesnike su ostavili daleko iza.

Tom i ja smo odlučili da idemo zajedno jer je bilo toplo i ako nešto pođe po zlu da budemo blizu jedan drugome. Brzo smo shvatili da delimo slično mišljenje i vrednosti o ovom sportu, imamo sličnu tehniku i način razmišljanja i spontano smo krenuli zajedno što je za mene bila prava privilegija i čast. Tokom ovog poslednjeg dana smo išli malo laganije, jer smo imali neke povrede i probleme sa stomakom i samo smo želeli da stignemo na cilj – rekao je Spajić po završetku trke, dodajući da ovo jeste bilo malo iskupljenje za njega, ali u smislu da je sada postao deo Spine porodice i sjajne grupe ljudi.

 

Foto: Montane Spine Race/Willbaldlygo/Facebook

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ