Gran Fondo Novi Sad: Pročitajte šta vas očekuje 16. juna na premijernoj trci Svetske serije u Srbiji

12.01.2024. | Biciklizam | 0 Komentara

Srbija će u 2024. godini prvi put biti domaćin trke u okviru Gran Fondo Svetske serije. U Novom Sadu će 16. juna biti pravi praznik biciklizma.

Gran Fondo Svetska serija je niz trka u okviru Svetske biciklističke federacije (UCI) koje se održavaju širom sveta, a namenjene su nekadašnjim profesionalcima, mastersima, amaterima i svima koji vole da se bave ovim sportom. Cilj serije je globalizacija slogana „Biciklizam za sve” i zato je važno da se ove trke rašire u što više krajeva sveta.

Takmičenje je visokog kvaliteta, sa određenim organizacionim i sportskim standardima, a uvek je važan i turistički aspekt.

Koncept UCI Gran Fondo Svetske serije je da se fokusira na bicikliste koji vole da se takmiče, kojima je možda malo falilo da postanu profesionalci, ili one koji još uvek žele da se takmiče na visokom nivou u svojim starosnim kategorijama, ali i one koji uživaju da se zabavljaju i da samo odvozaju stazu – napominje se na sajtu zvaničnog takmičenja.

Gran Fondo Svetska serija ove godine biće veća nego ikada jer se u kalendaru nalazi 30 trka, najviše do sada. Voziće se na pet kontinenata, a pored onih koji su od početka (2011. godine) domaćini, kao što su, na primer, Ljubljana i austrijski Lorne, ima i četiri grada novajlija, među kojima je i Novi Sad.

Srpska Atina je u društvu španskog Viljareala, Ahena u Nemačkoj i Svendborga u Danskoj.

Trke su kvalifikacione za Gran Fondo Svetsko prvenstvo u danskom Alborgu koje će biti održano 29. avgusta 2024.

Gran Fondo Novi Sad 2024.

Dve staze
Duža: 100 km sa 1.500 m uspona
Kraća: 77 km sa 1.200 m uspona

Ruta

Start (9 časova ujutru) i cilj trke biće u Novom Sadu ispred zgrade Pokrajinske vlade. Odatle se kreće prema mostu „Duga” i prelazi se u Srem, vozi se uz Dunav do Beočina i tu će na 19. km biti prvi uspon, dug 9 km (4,5% – 8%). Posle spusta kroz sela Mala Remeta i Jazak stiže se do Vrdnika, odakle se ide prema Irigu gde je drugi uspon na 55. kilometru, dug 6 km (3,8% – 7%). Od vrha drugog uspona učesnici prate greben Fruške gore narednih 11 km i na tom delu će se najverovatnije odlučivati o pobedniku, jer nema ravnih delova, sve su usponi i spustevi. Posle toga se dolazi do vrha prvog uspona odakle se kreće nadole i potom do cilja ide istom rutom uz Dunav kojom se i krenulo. Poslednja 2 km su ravna što otvara mogućnost sprint završnice.

Prijave će uskoro biti otvorene

Reč organizatora

Organizatori su Vojvođanska asocijacija biciklističkih klubova (VABK) i Tur de Fruška, a uključeni su i ljudi iz inostranstva.

Saobraćaj će biti u potpunosti zatvoren tokom trajanja trke, a u planu je da organizujemo i školsko prvenstvo kako bi i mlađi imali priliku da uživaju u jednom ovako velikom događaju. Želimo da Gran Fondo Novi Sad postane tradicionalni događaj. Ovo je jedan od načina da se razvija i promoviše biciklizam, pogotovo rekreativni. Vlada veliko interesovanje iz zemalja iz regiona, a zvali su nas i Turci i Holanđani, tako da očekujemo lepu posetu – rekao je direktor Gran Fondo Novi Sad i predsednik VABK Ivan Arpaš.

 

Foto: Gran Fondo Novi Sad/Instagram

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ