Highlander avantura u punom sjaju: Na Staroj planini više od 300 učesnika uživalo u čarima netaknute prirode

25.07.2023. | Planinarstvo | 0 Komentara

Pravu avanturu imali su učesnici trećeg izdanja Highlander Stara planina, koja je održana od 17. do 21. jula na ovoj atraktivnoj destinaciji.

Vredno planinarsko iskustvo „ispekli” su svi koji su se opredelili za jednu od tri staze. Tokom pet dana ovom našom planinskom lepoticom i pravim biserom prirode prošpartalo je oko 300 ljudi. Još jednom se pokazalo da je Highlander po meri velikog broja ljudi, od onih koji su spremni da se uhvate u koštac sa izazovom u trajanju od pet dana, pa do ekipe koja bi za vikend da uživa i oseti čari pravog pešačenja u netaknutoj prirodi.

Highlander je prilagođen svima, bez obzira na to da li su profesionalci, rekreativci, koje su godište…bitno je da se ima minimalni nivo forme kako bi se ipak staza prešla bez problema.

Učesnici su se raspodelili u tri pravca, na staze Hercules, dužine 101 km, koju je bilo potrebno preći za pet dana, te Pegasus od 48 km (tri dana) i Orion koji je dug 33 km i pređe se za dva dana sa jednim noćenjem pod zvezdama.

Prva tri dana bila su i te kako izazovna za sve. Kiša je začinila akciju od samog početka, ali to je bio dobar test za sve učesnike. Osim kondicije, bitno je da se na ovakve poduhvate ide i sa odgovarajućom opremom. Za to su se organizatori, takođe, pobrinuli pre održavanja manifestacije, jer su priredili dve pripreme za prijavljene, gde su im posle zajedničke šetnje održali niz predavanja u vezi sa bezbednim kretanjem po prirodi, odgovarajućoj opremi, pravilnom korišćenju, pa i ishrani u prirodi.

POVEZANE VESTI
Sjajna atmosfera na prvoj pripremi za Highlander Stara planina (FOTO)
Highlander Stara planina 2023: Šta vas očekuje u nezaboravnoj avanturi pod otvorenim nebom

Ispostavilo se da je one najodlučnije, koji su šetali 101 km pet dana, nagradilo posle i sunčano vreme. Poslednja dva dana uživali su u lepom vremenu, koje ih je i ispratilo na cilju.

Svakako da je dobro društvo, druženje oko logorske vatre posle napornog pešačenja i prepričavanje akcije, jedno od najlepših iskustava i uspomena koje svi ponesu sa sobom.

Jedinstven pristup Highlander-a u svim zemljama sveta je da ovo nije trka. Poenta je da svi, najpre bezbedno pređu staze, uživaju u prirodi, spoznaju svoje mogućnosti i granice i naravno, da se ponovo vrate na Staru planinu.

Foto: Predrag Vučković; Zoran Ješić

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ