Highlander Stara planina 2023: Šta vas očekuje u nezaboravnoj avanturi pod otvorenim nebom

27.01.2023. | Avantura, Planinarstvo | 0 Komentara

Highlander je jedinstven međunarodni planinarski događaj koji je osmišljen 2017. godine u Hrvatskoj i do danas je kao franšiza realizovan u 17 zemalja sveta na četiri kontinenta (Evropa, Azija, Afrika i Amerika).

U Srbiji se organizuje od 2021. godine na Staroj planini i svake godine uvodi novine i postavlja drugačije izazove učesnicima i ljubiteljima planinarenja, a u 2023. nezaboravna avantura po najdužem planinskom masivu u Srbiji očekuje vas od 17. do 21. juna.

Okrenutost outdoor aktivnostima i želji mladih ljudi da provedu vreme u prirodi potvrđena je i kroz činjenicu da je u predhodne dve godine Highlander Stara planina posetilo više od 500 ljudi.  Učestvuju podjednako i rekreativci i profesionalci, bez obzira na pol, godine, obrazovanje, opredeljenost ili pripadnost nekoj grupi, jedino merilo i uslov je voleti prirodu, poštovati i uživati u boravku koji se kroz događaj organizuje.

Highlander pripada događajima koji se kategorišu terminom „long-distance hiking event“ i realizuje se kroz nekoliko dužina staza u više dana. Jedinstven pristup Highlander-a u svim zemljama sveta je da ovo nije trka i da sve aktivnosti moraju biti u skladu sa najvišim standardima ekološke samoodrživosti.

Učesnici, pored minimalne fizičke spremnosti, važno je da poseduju adekvatnu i određenu obaveznu opremu i da budu spremni da dan i noć provedu na planini, od druženja uz logorsku vatru do nošenja sopstvenih stvari na leđima bez obzira na vremenske uslove koji su u tom momentu na planini.

Highlander Stara planina 2023 je planirano da se održi od 17. do 21. juna 2023. godine na Staroj planini, i učesnicima će ponuditi tri formata staza različite dužine:

  • HIGHLANDER Hercules, dužine 101 km, potrebno preći u toku 5 dana
  • HIGHLANDER Pegasus, dužine 48 km (3 dana)
  • HIGHLANDER Orion, dužine 33 km (2 dana)

 

Još uvek niste zakasnili za rane prijave. Early Bird prijave dostupne su do 31. januara, a sve lako možete da odradite preko zvaničnog sajta.

Registracija je jednostavna, prijava je putem zvaničnog sajta na kome se nalaze i sve dodatne infomacije https://highlanderadventure.com/staraplanina/sr-rs

Novine od 2023. godine

Sazvežđa

– Promenjeni su nazivi staza/formata. Ona su sada povezana sa sazvežđima, zbog spavanja pod vedrim nebom i akcenta koji se daje kampovanju u ambijentu dalekom od urbane sredine

Pripreme za učesnike

– Održaće se tri pripremna treninga i edukacija za učesnike kako bi maksimalno uživali u događaju.

Biće organizovani na tri različite lokacije u Srbiji. Jednodnevne vikend akcije koje će se kroz partnerstvo sa Planinarskim savezom Srbije realizovati i organizovati za sve učesnike Highlander-a kako bi se jun u ovoj avanturi dočekao spremno. Cilj je maksimalno uživati u svim danima, satima i minutima koje se provedu na Staroj planini i na ovoj avanturi.

Teme koje se pripremaju su tako osmišljene da obuhvataju celine: neophodna oprema za kretanje i kampovanje na otvorenom; kretanje i boravak u prirodi u skladu sa zaštitom prirodnih dobra uz istovremeno zadovoljenje potreba čoveka i adekvatna i specifična ishrana osoba koje su više dana na planini.

Više o formatima

Highlander Hercules dužine 101 km, ↑3524 m | ↓4607 m, predviđeno vreme prelaska 5 dana:

Avantura počinje ispod vrha Babin zub (1.758m) i nastavlja preko vrhova Stare planine Midžor (2.169m), Tri čuke (1.938m) i Kopren (1.963m) odakle vodi do uvale Ponor, nastavlja se preko pašnjaka, uz vodopad Tupavica i borovih šuma do sela Dojkinci, odakle upućuje da se preko visoravni Vrtibog i Arbanaških kladenaca kroz kameno selo Gostuša i uz obale Zavojskog jezera i preko vidikovca Smilovica, dođe do cilja u selo Temska gde se ovaj izazov i  završava.

Highlander Pegasus dužinom od 48 km, ↑1532 m | ↓2111 m predviđeno vreme prelaska 3 dana:

Avantura počinje ispod vrha Babin zub (1.758m) i nastavlja preko vrhova Stare planine Midžor (2.169m), Tri čuke (1.938m) i Kopren (1.963m) odakle vodi do uvale Ponor, nastavlja se preko pašnjaka, uz vodopad Tupavica i borovih šuma do sela Dojkinci.

Highlander Orion dužine 33 km, ↑1301 m | ↓1296 m  vikend avantura od 2 dana:

Avantura najkraće staze Highlander Stara planina je kružna i počinje u selu Dojkinci odakle kroz Arbinje, vodopade Draganov vir, Tupavica i Tri kladenca vodi do Beleđa gde je predloženo mesto kampovanja. Drugog dana se preko najviših predela Stare planine grebenom stiže do Koprena, uvale Ponor, odakle se laganim spustom vraća na polaznu tačku u selo Dojkince.

 

Foto: Predrag Vučković

 

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ