Sjajna atmosfera na prvoj pripremi za Highlander Stara planina (FOTO)

22.03.2023. | Avantura, Planinarstvo | 0 Komentara

Koliko će fenomenalno svim učesnicima biti na ovogodišnjem izdanju Highlander Stara planina moglo se nagovestiti proteklog vikenda na Fruškoj gori.

Jedna od novina koju su organizatori pripremili za ovu godinu jesu i pripreme za događaj koji će se od 17. do 21. juna održati na našoj planinskoj lepotici, a u pitanju je avantura na tri staze i svako može da bira da li će da se prijavi za pešačenje u trajanju od dva, tri ili pet dana.

Prvo upoznavanje prijavljenih sa onim što ih čeka u to doba održalo se na Stražilovu u Sremskim Karlovcima.

Jednodnevni događaj, stacioniran u Eko kampu, gde se okupilo 100 učesnika, premašio je očekivanja.

Ideja je odlična. Osim upoznavanja svih sa osnovnim stvari kada je reč o višednevnom pešačenju, simulirano je kako će to otprilike izgledati na Staroj planini. Naravno, za početak je dovoljno bilo i provesti jedan dan na Fruškoj gori, na stazi od 11 kilometara da bi se dočaralo šta se očekuje i kakva atmosfera će biti u junu na centralnom događaju.

Učesnici su imali prilike da saznaju sve o potrebnoj opremi – odeći, obući, opremi za kampovanje, kako je spakovati, kako složiti sve u ranac, kako ga podesiti, kako koristiti štapove za planinarenje, koju hranu nositi… Svi su upoznati sa time kako se bezbedno kretati po planini i boraviti na stazi, ali i kakve vremenske prilike mogu da ih zadese.

Na Fruškoj gori ih je vreme poslužilo, a nadamo se da će tako biti i na Staroj planini, ali jedna od najbitnijih stavki je da se bude spreman na svakakav scenario.

Organizatori ove godine misle na sve. Pre početka šetnje u Eko kampu je odrađeno i zagrevanje, koje je vodila Snežana Đurić, iskusna planinska trkačica, uspešna kako na našim trkama, tako i na međunarodnoj sceni. Nije bilo bolje osobe da pripremi učesnike za avanturu na Fruškoj gori.

POVEZANE VESTI:
Highlander Stara planina 2023: Šta vas očekuje u nezaboravnoj avanturi pod otvorenim nebom

 

Licencirani vodič Planinarskog saveza Srbije, Ivana Ivančević vodila je ovu turu od Eko kampa, plavom stazom pored planinarskog doma “Stražilovo”, ka manastiru Velika Remeta. Potom se nastavilo ka spomeniku Branka Radičevića odakle se ekipa vratila u kamp. Staza je bila kružna, dužine 11 km sa visinskom razlikom od 350 metara.

Nakon pešačenja svi su uživali u priređenom obroku, a oni koji su propustili ovaj trening, imaće još dve prilike pred Highlander. Sledeće druženje je u aprilu, treće u maju, a lokacije i više informacija o tome moći ćete uskoro da nađete na našem sajtu.

Nagradna igra

Kao medijski partner Highlander Stara planina, naš portal u saradnji sa organizatorom ovog fenomenalnog događaja koji će se održati od 17. do 21. juna, nagrađuje vas popustom od 20 odsto na po dve startnine za sve tri staze

POPUST 20% na cenu startnine koja važi do 30. aprila

Dajemo DVA popusta na SVAKU stazu

Highlander Hercules, dužine 101 km, potrebno preći u toku 5 dana

Highlander Pegasus, dužine 48 km (3 dana)

Highlander Orion, dužine 33 km (2 dana)

Šta je potrebno da uradite

Ako već niste, na Instagramu zapratite stranicu Highlander Serbia i našu stranicu

Imate vremena do petka u 9 h da ispod posta za popust napišete komentar na temu “čemu se najviše radujete na ovogodišnjem Highlander-u?”

Kako napisati

Najpre stavite ime staze za koju biste da dobijete popust i potom komentar

Npr. Hercules, radujem se….

Budite kreativni, duhoviti i dajte mašti na volju, a mi ćemo izabrati najzanimljivije

Šta je Highlander

Ovo je jedinstven međunarodni planinarski događaj koji je osmišljen 2017. godine u Hrvatskoj i do danas je kao franšiza realizovan u 17 zemalja sveta na četiri kontinenta (Evropa, Azija, Afrika i Amerika).

U Srbiji se organizuje od 2021. godine na Staroj planini i svake godine uvodi novine i postavlja drugačije izazove učesnicima i ljubiteljima planinarenja, a u 2023. nezaboravna avantura po najdužem planinskom masivu u Srbiji očekuje vas od 17. do 21. juna.

Okrenutost outdoor aktivnostima i želji mladih ljudi da provedu vreme u prirodi potvrđena je i kroz činjenicu da je u predhodne dve godine Highlander Stara planina posetilo više od 500 ljudi.  Učestvuju podjednako i rekreativci i profesionalci, bez obzira na pol, godine, obrazovanje, opredeljenost ili pripadnost nekoj grupi, jedino merilo i uslov je voleti prirodu, poštovati i uživati u boravku koji se kroz događaj organizuje.

 

 

Foto: Zoran Ješić

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ