MTB događaji u Srbiji koje ne smete da propustite u 2024. godini

22.02.2024. | Biciklizam | 0 Komentara

Polako se bliži sezona MTB maratona i vožnji, a mi smo se potrudili da ljubiteljima planinskog biciklizma i uživanja u divnim prirodnim predelima predstavimo šta ih očekuje ove godine.

Kalendar jeste zgusnut, pa će biti potrebno napraviti selekciju. Naime, za svakog ima ponešto.

U Srbiji će se 2024. godine voziti razne MTB trke, od onih u kojima će se nadmetati za olimpijske bodove, do onih u kojima uživaju rekreativci. Svaki događaj ima posebnu priču iza sebe.

Neki su takmičarskog karaktera, uz pravu dozu adrenalina, drugi promovišu zdrav način života, prirodne odlike i bogatstva kraja u kom se održavaju i razvijaju cikloturizam, dok neki čuvaju sećanje i evociraju uspomene na prijatelje koji više nisu sa nama.

Naveli smo MTB događaje od tradicionalnih do onih koji su se nedavno pojavili na mapi.

U spisak smo uvrstili što više manifestacija, što ne znači da je naša lista konačna. Naprotiv, pozivamo sve koji organizuju neko MTB dešavanje da nam pišu kako bismo i njihovu trku dodali u tekst, da bi što više ljudi imalo na umu šta da planira za ovu sezonu.

Kontaktirali smo većinu organizatora kako bismo saznali termine održavanja i svaki maraton ima datum, ili makar mesec u kom će biti organizovan. Svakom promenom informacija dopunjavaćemo objavu, tako da uvek možete da joj se vratite ako želite da proverite šta biste to mogli da uvrstite u svoj plan.

Kako se bude približavao koji maraton, tako ćemo ga blagovremeno posebno najavljivati i bićete u toku sa svim informacijama.

Prijave za neke su već počele, pa već možete da zauzmete mesto.

2. Serbia Epic Series

Projekat Biciklističkog kluba „Novi Sad” prošle godine je imao veliki odjek. U Srbiji su održani prvi MTB maratoni u kalendaru Međunarodne biciklističke unije (UCI) a dodatnu težinu davalo im je to što su bili kvalifikacioni za Olimpijske igre u Parizu 2024.

Održano je pet takvih trka, a sjajni događaji priređeni su potom i na Zlatiboru i u Vrnjačkoj Banji, koji su bili otvoreni za sve ljubitelje planinskog biciklizma, rekreativce, porodice sa decom… Tako će biti i u 2024. godini, pa iako ne planirate da vozite bajs, dođite da podržite učesnike.

UCI trke
22–24. mart Andrevlje, Fruška gora
31. mart Čačalica, Požarevac
27–28. april Petrovaradin fortress, Novi Sad
9. jun Salcano kup tursko-srpskog prijateljstva, Beograd

1–2. jun Vrnjačka Banja
25. avgust Stara planina
20–22. septembar Zlatibor, etapna trka, 22. septembra vožnja otvorena za sve

11. Tri strane Kopaonika
28. jul

Sportsko udruženje „Na sve strane” organizovaće 11. izdanje jednog od najposećenijih MTB maratona u Srbiji i ponovo će moći da se bira između staza Beli meda, Jela i Pančić i da se doživi adrenalinska avantura po živopisnim predelima Nacionalnog parka Kopaonik.

3. Wild bear Tara etapna timska trka
4–7. septembar

Prva etapna timska MTB trka u Srbiji, takođe u organizaciji SU „Na sve strane”, biće ponovo pravi užitak za sve koji se odluče da pređu sa partnerom u ekipi tri etape po stazama Nacionalnog parka Tara.

31. Fruškogorski MTB maraton „Ivan Davosir”
12. maj

Jedan od najstarijih MTB maratona u Srbiji održaće se ove godine 31. put. Organizator MBK „Fanatik Novi Sad” još jednom će prirediti ljubiteljima dobre vožnje po Fruškoj gori, zanimljive staze i lep događaj, koji sada nosi i ime po njegovom osnivačku Ivanu Davosiru, koji je preminuo 2021. godine.

16. Ljubovijska MTB biciklijada
14. septembar

Tradicionalni termin, druga subota septembra, rezervisana je i za tradicionalni događaj na kom se svi dvotočkaši rado okupljaju. Sjajna družina, kako organizatora, tako i gostiju, uvek garantuje dobar provod. Kreativnost realizatora biciklijade zaštitni je znak manifestacije, koja uvek ima i notu kulturnih sadržaja.

12. Čiker MTB maraton
23. jun – 2. jul

Na 12. izdanju manifestacije pod nazivom „Biciklom po Srbiji i Republici Srpskoj” organizator MTBC „Čiker” iz Kraljeva, u saradnji sa više turističkih organizacija, prirediće zanimljivu trasu. Svake godine putanja je različita, uvek kreće iz Kraljeva, a završava se u nekoj od opština u Crnoj Gori ili Bosni i Hercegovini. Sada će se iz Kraljeva učesnici uputiti do Arilja, preko Zlatibora, Tare, Višegrada, Rogatice, Sokolca, Romanije, do Pala, Jahorine i Istočnog Sarajeva.

9. Putevi Sokola
9. jun

Očekuje vas deveto izdanje maratona u opštini Osečina, koji ima u ponudi kraću i dužu distancu, pogodne za svakoga ko želi da se upusti u avanturu na dva točka. Staze su izazovne, dinamične i atraktivne i posle ovog maratona sigurno ćete još više zavoleti planinski biciklizam.

8. Ami MTB maraton i Noćni Ami MTB maraton
11. maj

Jedinstveno iskustvo vožnje bicikla kada padne mrak možete da doživite na Noćnom maraton na Vršačkim planinama, u organizaciji Sportskog kluba „Ami”. Termin je uvek druga subota u maju, a očekuje se da svi učesnici do ponoći stignu na cilj, pa sledi druženje uz logorsku vatru.

1. septembar
Ami MTB maraton prvi je na teritoriji Vršca i Vršačkih planina, a sada će se održati osmi put.

3. Tour de Fruška
26. maj

Tri staze ponovo su u ponudi trke koja startuje i završava se u Vrdniku, a prolazi nekim od najlepših delova Fruške gore. Ovo je prilika i za najmlađe da budu deo jednog velikog događaja jer se održava i dečja trka Gas gas, uz bogat propratni program tokom manifestacije koja traje dva dana.

2. Karpas MTB race
11. maj

Drugo izdanje trke po Vršačkim planinama u organizaciji Sportskog kluba „Karpas”, koja je već u debitantskoj godini pobrala mnogo simpatija i glas o ovom maratonu daleko se čuo i imao je odjeka van vojvođanske ravnice.

6. MTB maraton Stazama zdravlja Brežđe
12. maj

Ovo je prava prilika da se upoznate sa prelepim predelima u opštini Mionica. Promocija biciklizma je jedna od glavnih odlika događaja, kao i dobro društvo tokom vožnje, pa svakako da ova vožnja ne bi trebalo da se propusti.

7. Dulenski MTB maraton – stazama Despota Stefana
29. septembar

Udruženim snagama MTB tim „Positive Kragujevac” i BK „Radnički” organizuju Dulenski MTB maraton – stazama Despota Stefana. Staza spaja dva manastira. Start je u manstiru Kamenac u Čestinu, a cilj u manastiru Kalenić. U kalendaru je Biciklističkog saveza Srbije.

6. Zlatibor MTB tour
Septembar

Ovi krajolici su sve samo ne ono što očekujete od Zlatibora koji znate. Tereni kroz kanjone okruženi stoletnim borovima ostaviće na vas utisak koji se pamti. Upoznaćete Zlatibor kakav do sada niste imali priliku.

4. Memorijal „Aleksandar Petković Petko” 
7. ili 14. septembar

Ovog puta epicentar zbivanja je selo Vrbovac, s obzirom na to da je cilj da se svake godine krene iz drugog mesta u opštini Sokobanja kako bi se objedinila sva naselja. Vožnja se organizuje da bi se održalo sećanje na drugara biciklistu i evocirale uspomene na zajedničke ture na dva točka.

8. MTB maraton Vlasotince 2024.
Jul

Klub „Balkan Extreme” nastavlja sa promocijom kulturnih i prirodnih lepota ovog kraja i razvijanjem cikloturizma. Staze su idealne i za licencirane vozače i rekreativce, zaljubljenike u biciklizam i prirodu.

3. MTB maraton Leposavić
15. jun

Prošle godine je zbog političke situacije maraton pomeren za septembar, ali prema rečima organizatora u planu je da se ove održi u planiranom terminu kao i prvo izdanje, u junu. Ovo je još jedan događaj koji promoviše zdrav i aktivan način života, a svakako da nećete ostati ravnodušni na predele kojima staze vode.

3. MTB maraton Sićevo
Septembar

Cilj ovog maratona je promovisanje turistickog potencijala samog sela kroz predele netaknute prirode, aktiviranje mladih i vraćanje kulturno–sportskog dešavanja u selu.

25. Dunavske čarolije 
24. avgust

U okviru multidisciplinarne manifestacije Dunavske čarolije u Čortanovcima, koju organizuje Planinarski klub „Železničar Inđija” održava se i MTB trka. Staza je lagana i fina, prohodna i brza i za sve uzraste.

22. MTB Kup Rajca
28–29. septembar

U okviru planinarske manifestacije „Dan čistih planina” u organizaciji PSK „Pobeda” održava se i MTB trka na uvek izazovnim stazama Rajca.

 

 

Foto: Serbia Epic Series, Wild Bear/Zlatan Prečanica; Stazama zdravlja; Putevi sokola; MTB maraton Leposavić; Tour de Fruška

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ