Noćni maraton u Novom Sadu 22. juna: Jubilarno 15. izdanje trke pored Dunava, sa posebnom maskotom

18.04.2024. | Trčanje | 0 Komentara

Došlo je vreme za još jedan jubilarni događaj u organizaciji Atletsko-rekreativnog kluba „Fruška gora” iz Novog Sada. Čuveni Noćni maraton održaće se 15. put 22. juna na dobro poznatom mestu na Sunčanom keju.

Ono po čemu je ovaj klub, osnovan 2008. godine, prepoznatljiv jesu događaji koje je prve organizovao u našoj zemlji. Takav je i Noćni maraton, prva trka tog tipa u regionu.

Prvi Noćni maraton je održan 2010. sa, za današnje pojmove, skromnim brojem trkača. Od tada je rastao, ne samo u broju trkača, nego i u standardima koje smo uvodili na trkama. U mnogim segmentima smo bili pioniri i zbog toga često naletali na kritike, da bi već dogodine te novine usvajale i druge trke u zemlji – istakli su iz ARK „Fruška gora“.

POVEZANE VESTI
Reciklaža, trčanje i rođendan: Održan 11. Reciklažni maraton uz 15. svećicu ARK „Fruška gora”
U susret 11. Reciklažnom maratonu – ARK „Fruška gora” deceniju i po promoviše trčanje i druge sportove na otvorenom

Posle glasanja u anketi na društvenim mrežama za maskotu ovogodišnjeg, jubilarnog izdanja, izabran je – komarac.

Stigli smo do jubileja. Mada je nama svaka trka jubilarna, ova je posebna i zato imamo neodoljivu želju da je posvetimo našem stalnom, ali ne tako dragom posetiocu, komarcu (lat. Domesticus Vampiricus). A Dunav, pored kog staza naše trke prolazi, je oduvek bio omiljeno mesto okupljanja mnogih generacija, kako ljudi, tako i već ovih gore spomenutih komaraca. Zatо u vašim kalendarima ubeležite prvi vikend leta godine 2024. kao vreme idealno da noću po Novosadskom keju protrčite, neki brže, a neki sporije i prodefilujete u inat komarcima, namazani raznim repelentima, čisto da ih nervirate što ne mogu krvi da vam se napiju. Vidimo se 22. juna na startu 15. Noćnog, jednog i jedinstvenog – poručili su iz ARK „Fruška gora”.

Ovaj klub organizuje i čuveni Reciklažni maraton, koji je prošle godine održan 11. put, pa i Otvoreno prvenstvo Fruške gore u planinskom trčanju, koje je, takođe, doživelo 11. izdanje. S obzirom na to je sve veći broj trka u Srbiji, „Arkovci” se uvek trude da ponude nešto drugačije.

Cilj kluba je, pre svega, popularizacija rekreativnog trčanja, zbog čega je i osnovan. Glavna svrha trka koje organizujemo je promovisanje sporta kao zdravog načina života i naglašavanje da se sportom mogu baviti svi, da nije rezervisan samo za vrhunske sportiste. Na trci sa nekoliko stotina trkača ima mesta samo za troje na postolju. Međutim, poenta je da se svi osećaju kao pobednici, jer oni to i jesu – pobedili su sami sebe. Stoga svi i dobijaju finišerske medalje – objasnili su organizatori.

Informacije o 15. Noćnom maratonu

Datum: subota 22. jun 2024, pa do nedelje dok ne dočekamo poslednjeg maratonca.
Mesto: Sunčani kej bb, Novi Sad, Srbija (kod fudbalskog igrališta FK Indeks)

Trke
Maraton 42,2 km
Polumaraton 21,1 km
Minimaraton 6 km
Nordijsko hodanje 6 km
Virtualni Noćni maraton (istrčan na bilo kojem delu planete)

Prijave i kotizacija
Prijave su otvorene LINK i traju do ponedeljka 17. juna 2024. do 15.59 sati.
Prijave za sve trke (uživo, štafetne i virtuelne) idu preko portala, i samo preko portala trka.rs.

Takmičarski paket
– funkcionalna majica 15. Noćnog maratona (za sve koji kompletiraju prijave online do zatvaranja prijava)
– startni broj sa čipom za elektronsko merenje vremena
– finišerska medalja
– okrepa na stazi
– organizovana garderoba
– finiš okrepa (sendviči, voće, kikiriki…)
– pivo (alkoholno ili bezalkoholno)
– masaža posle trke
+ potencijalni pokloni sponzora

Preuzimanje startnih paketa

Preuzimanje startnih paketa biće moguće na dan trke u takmičarskom centru od 14 do 18 časova. Svaki takmičar pri preuzimanju startnog paketa potpisuje izjavu o učestvovanju na sopstvenu odgovornost. Za maloletna lica potpisuju roditelj, staratelj ili ovlašćeno lice.

Vremenski limiti

Trke su limitirane tako da i najsporiji trkači bez problema mogu da završe trke, a da se pri tome ne remeti organizacija.

Maraton 42,2 km – limit 5 sati 16 minuta 30 sekundi (Prosečan pejs 7:30 minuta po kilometru)

Polumaraton 21,1 km – limit 4 sata

Minimaraton – limit 1h

Pravo učešća na trkama

Punoletna lica – imaju pravo učešća na sopstvenu odgovornost na svim trkama uz potpisanu Izjava

Maloletna lica* – NE MOGU učestvovati na maratonskoj trci, a za učešće na minimaratonu ili polumaratonu NEOPHODNO je da prilože pismenu saglasnost roditelja, staratelja ili ovlašćenog trenera.

*Lica koja na dan trke nemaju napunjenih 18 godina su maloletna.

Staza

Staza će biti jasno obeležena i maksimalno obezbeđena. Duž staze nalaziće se volonteri koji će biti zaduženi za bezbednost trkača. Na okretima, ključnim mestima, kao i na poziciji start/cilj, nalaziće se sudije. Na okretu i na liniji start/cilj će biti postavljene okrepne stanice; na okretu samo sa vodom, a okrepa u zoni start/cilj će pored vode imati i voće, dekstrozu i sl.

Finiš okrepa će se nalaziti na Đačkom igralištu (biće detaljno obeleženo). Staza će biti kružna u dužini od 5275m.

Nagrade

Pobednici sve tri trke, kako u muškoj, tako i u ženskoj konkurenciji, dobijaju pehare. Pobednici sve tri trke dobijaju i robne nagrade, poklone sponzora.

Tradicionalno, najbrži Novosađanin i Novosađanka na maratonskoj trci biće nagrađeni peharima i diplomama.

Neće biti proglašenja po starosnim kategorijama, ali će nakon trke rezultati po kategorijama za maraton i polumaraton biti objavljeni na sajtu, a učesnici će dobiti odgovarajuće diplome. Kategorije su, pored apsolutne: M18- (samo polumaraton), M35, M45, M55, M65+, W18- (samo polumaraton), W35, W45, W55, W65+.

Za minimaraton, pošto je to rekreativna trka, nema kategorija.

Finišeri svih trka dobijaju medalju, učesničku diplomu (elektronsku) i ciljnu okrepu. Nema novčanih nagrada!

Kontakt

U slučaju bilo kakvih pitanja, sugestija ili žalbi vezanih za 15. Noćni maraton možete nam pisati na [email protected].

 

Foto: Mihailo Bogdanović

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ