U susret 11. Reciklažnom maratonu – ARK „Fruška gora” deceniju i po promoviše trčanje i druge sportove na otvorenom

23.11.2023. | Trčanje | 0 Komentara

U širokoj ponudi raznih trkačkih manifestacija, potrebno je biti i pomalo jedinstven i drugačiji od ostalih. To već 15 godina polazi za rukom Atletsko rekreativnom klubu „Fruška gora“ iz Novog Sada, koji organizuje četiri trke godišnje.

Pored najveće, Noćnog maratona, koji se održava poslednjeg vikenda u junu, tu je Otvoreno prvenstvo Fruške gore u planinskom trčanju, polumaratonska trka „Vreme radi za nas“, koja se odvija u noći promene sata i kada veliki broj trkača, ako se posmatra razlika u vremenu starta i prolaska kroz cilj, „obori“ svetske rekorde. I konačno, sezona trčanja u Srbiji se završava Reciklažnim maratonom koji se održava drugog vikenda decembra.

Najavu ove nesvakidašnje trke ispratićemo i pričom o radu kluba, njegovim članovima i uspesima.

11. Reciklažni maraton 9. decembar 2024.

Za trkače je ovaj maraton značajan iz razloga što se njim završava trkačka godina. Ceo događaj je, još od prve godine, zamišljen da bude opuštenog karaktera, fokus da bude najviše na druženju trkača, sabiranju utisaka od protekle i planiranju naredne sezone. To nam od prve godine uspeva i veoma smo ponosni na to – rekla je Gordana Damjanac iz kluba.

Sam naziv nije simboličan jer na Reciklažnom maratonu organizatori zaista „recikliraju“ sve medalje, plakete i raznorazne druge materijale sa prethodnih, što njihovih, što prijateljskih trka. Pored toga, specifičnost te trke je da nema odustajanja, to jest, da svi trkači, bez obzira koju distancu istrčali, dobijaju diplome za tu distancu. Zbog toga je to često trka na kojoj trkači po prvi put pokušavaju da istrče svoj polumaraton ili maraton.

Priliku da se oprobaju u ovoj zanimljivoj i inspirativnoj trci, niko ne bi smeo da propusti, a prijave za distance na 21,1 km i 42,2 km su na ovom LINKU.

Novosadski klub imaće dodatni razlog da sve bude veselije tog 9. decembra jer obeležava jubilej – 15. rođendan.

Kao klub koji se stalno razvija, cilj nam je da kroz naše aktivnosti damo priliku građanima različitih uzrasta, da se pronađu u aktivnom bavljenju sportom

Nastanak ARK „Fruška gora”

Atletsko rekreativni klub „Fruška gora” je klub trkača, rekreativaca i entuzijasta, a pre svega ljubitelja sporta. Osnovan je 13. decembra 2008. godine u Novom Sadu od strane iskusnih sportista koji dolaze iz različitih sportskih klubova. Trenutno ima više od 60 aktivnih članova. Nastao je iz potrebe za uvođenjem zdravih navika u način života našeg modernog društva.

Popularizacija trčanja

Delatnost kluba je popularizacija trčanja kao sporta i rekreacije uopšte, organizacija atletskih trka i drugih sportskih događaja, organizacija rekreativnih treninga i šetnji na Fruškoj gori. Klub je postao poznat u regionu po tome što se njegovi članovi pojavljuju na trkama šireći pozitivnu atmosferu. Iz tog razloga u klubu ima članova i koji nisu iz Novog Sada. Članovi kluba redovni su učesnici na gotovo svim većim trkama u državi, a poslednjih godina sve više se posećuju i trke u inostranstvu. Više informacija o klubu može se naći na zvaničnom sajtu.

Uspesi

Iako klub okuplja rekreativce, članovi ARK „Fruška gora“ su proteklih godina ostvarilii zavidne rezultate u različitim trkačkim disciplinama od kojih su najzastupljeniji maraton, polumaraton, ultramaraton, planinarsko trčanje, orijentiring, ulične trke, avanturističke trke i triatlon.

Članovi kluba redovno se nalaze na pobedničkom postolju Novosadskog maratona, Niškog maratona, Fruškogorskog maratona, Bukovačkog maratona…

(Planinsko) trčanje

Tanja Radumilo, 2010. godine osvojila je prvo mesto na 17. Novosadskom polumaratonu, Uglješa Nikolić, 2011. sjajno prvo mesto na stazi velikog Bukovačkog maratona i drugo na 19. Novosadskom maratonu. Katarina Pohlod Keti je 2011. godine uzela bronzu na Mačkovom polumaratonu u Novom Sadu. Na Fruškogorskom planinarskom maratonu (ultramaraton na 111 km) na postolje se popeo Bojan Sič 2009. godine, a 2010, 2011, 2012. i 2020. Uglješa Nikolić. U ženskoj konkurenciji, u istoj disciplini, Biljana Čonkić pobedila je 2012. godine.

Zoran Marković, počasni član kluba, predstavljao je našu zemlju na Evropskom prvenstvu za veterane u planinskom trčanju koje se u 2011. održalo u Italiji, kao i na Hercules maratonu (Herkulanum, Rumunija) gde je stajao na pobedničkom postolju. Počasni član kluba, Drago Boroja, istrčao je više od 170 maratona i gotovo 40 ultramaratona.

Među aktivnim trkačima u klubu su zastupljeni svi uzrasti, od dece od 10 godina do penzionera sa skoro 70. Osim trčanja mnogi se bave i drugim sportovima, planinskim trčanjem, orijentiringom, maratonskim plivanjem, triatlonom, biciklizmom, sportskim penjanjem…

Triatlon

Naši članovi su pobedili na Dunavsko–fruškogorskom triatlonu 2006. i u sprint triatlonu u Zagrebu 2005. godine. Bračni par Borši, Agota i Đerđ, u avgustu 2023. godine, savladali su najzahtevniju triatlonsku disciplinu Ironman (eXtremeMan Nagyatád) u Mađarskoj.

Planinarstvo

Vladimir Rašković 2007. godine je predstavljao klub na alpinističkoj akciji koja se uspešno popela na Broad Peak 8.047 m na Himalajima. Željko Dulić je 2011. učestvovao u akciji na najviši vrh Severne Amerike, Denali (Mekinli) na 6.194 m.

Članovi kluba su proteklih godina osvajali više državnih medalja na trkama izvan stadiona: polumaratoni, maratoni, ultramaratoni i planinsko trčanje, a do sada su učestvovali u organizaciji više desetina novosadskih triatlona (dva državna prvenstva) i polumaratonskih trka.

Trenutne aktivnosti

Svako ko je zainteresovan da trči u grupi, ili tek želi da počne sa trčanjem, ARK „Fruška gora” je pravi izbor.

Kao klub koji se stalno razvija, cilj nam je da kroz naše aktivnosti damo priliku građanima različitih uzrasta, da se pronađu u aktivnom bavljenju sportom. U našem slučaju to su trčanje, plivanje, planinarenje. Osim ovog projekta, već 13 godina za redom organizujemo zajedničke treninge na keju, na Đačkom igralištu, pod nazivom „Trčite sa nama“, koji se održavaju svakog utorka i četvrtka sa početkom u 20 časova. Ovi treninzi su otvorenog karaktera, potpuno besplatni i to za sve građane Novog Sada. Zajedničkim treninzima želimo da promovišemo trčanje kao aktivnost koja razvija telo i duh i koja povezuje ljude na jedinstven način, a najvažniji cilj je da trčanje predstavimo kao zdravu aktivnost za sve ljude, bez obzira na trenutnu formu, brzinu, uzrast ili sposobnost – objasnila je Gordana Damjanac.

Verni članovi

Danas u klubu ima više od 100 članova. Mnogi su tokom ovih godina otišli iz zemlje, ali im time članstvo nije prestalo i nastavljaju da tamo gde su šire ideje kluba i promovišu ga. Među aktivnim trkačima u klubu su zastupljeni svi uzrasti, od dece od 10 godina do penzionera sa skoro 70. Svakog vikenda tokom sezone neko od trkača kluba trči negde i to ne samo u zemlji, nego i u regionu, pa i šire, uključujući velike svetske maratone tipa Berlina, Valensije, Budimpešte, Amsterdama ili Njujorka. Mnogi se bave i drugim sportovima, planinskim trčanjem, orijentiringom, maratonskim plivanjem, triatlonom, biciklizmom, sportskim penjanjem ….

 

Foto: ARK „Fruška gora”, Mihailo Bogdanović

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ