Otvorite novo poglavlje – krenite u školu orijentacije

02.02.2023. | Orijentiring | 0 Komentara

Kao što smo vam nedavno pisali da je treking za svakoga, tako ćemo vas sada ubediti da je isti slučaj i sa orijentiringom.

Još uvek je u našoj zemlji potrebno ljudima objašnjavati kakav je ovo sport. Neki nisu ni čuli za njega, dok drugi pogrešno tumače njegovo značenje.

To je sport u kom se uz pomoć karte datog terena i kompasa orijentišete na stazi koju je potrebno da pređete od starta do cilja. Usput overavate redom zadate kontrole, koje su ucrtane na karti i postavljene na stazi i trudite se da deonicu pređete u što kraćem roku. Staza može da se pretrči, a za one koji bi samo da uživaju u prirodi, što i jeste jedna od glavnih odlika ovog sporta, mogu da prošetaju. Dakle, sport je idealan i za takmičare i rekreativce.

Staza nije obeležena, dakle krećete se po nepoznatom terenu i nailazite samo na kontrole (slika ispod) tako da je ovo i jedna vrsta istraživanja prirodnih predela. Kada je reč o orijentiring takmičenjima, ona mogu biti pojedinačna, ekipna i štafetna, a mogu da se održavaju danju i noću. Odvijaju se u prirodi, ali i u gradskoj varijanti.

Kada savladate osnove orijentiringa moći ćete da se šetate po prirodi bez straha da ćete se izgubiti, ali ćete isto tako lakše moći da se snađete u nepoznatom gradu, na ulicama i generalno u prostoru.

Prednosti orijentiringa su brojne. Osim razvijanja veština snalaženja u prirodi, razvija se i niz kognitivnih i motorički sposobnosti. Nije obavezno da je pobednik onaj ko je najbrži, nego onaj ko najbolje čita kartu i ko je psihički jači.

Sport je pogodan za sve uzraste.

Kaže se i da je orijentiring porodičan sport. Uglavnom stariji članovi “povuku” mlađe na trke i uživanje u vikendima u prirodi, na raznim lokacijama po celoj Srbiji, a i dobrom društvu.

Ovo nije skup sport jer vam je potreban samo kompas i oprema za trčanje u prirodi.

Zaći ćete u neke od najlepših predela naše zemlje, a ako se baš posvetite orijentiringu imaćete priliku da idete i u druge države, pa da se uverite koliko je ovaj sport u stvari u svetu popularan, u svim uzrastima.

Orijentiring klubovi su uglavnom u okviru planinarskih i sada je pravo vreme da se odlučite da krenete u neku od škola orijentacije, koja se organizuje u vašoj blizini. Ništa vas ne košta, osim vremena, za koje nećete žaliti što ste ga “potrošili” u prirodnom okruženju, a sigurno je da ćete dosta novih stvari naučiti.

Mi vam na osnovu tradicionalne i jedne od najboljih škola orijentacije, onu koju organizuje Planinarsko-sportski klub Pobeda iz Beograda već više od 25 godina, prikazujemo kako ta obuka izgleda. Održava se vikendom, a od organizatora zavisi koliko će trajati.

Sve informacije u vezi sa školom možete pronaći na sajtu kluba.

Dodatne informacije o kalendaru takmičenja, pravilima i trkama možete naći na sajtu Orijentiring saveza Srbije i Orijentiring saveza Beograda.

 

 

Foto: PSK Pobeda – Orijentiring tim/Goran Gavran, 3 čuke

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ