Serbia epic serija – trka za bodove za Olimpijske igre u Parizu 2024.

14.02.2023. | Biciklizam | 0 Komentara

Ove sezone biciklisti će u Novom Sadu, Beogradu i Požarevcu, na ukupno osam trka, imati priliku da dođu do kvalifikacionih bodova za Olimpijske igre u Parizu koje se održavaju 2024. godine.

Biće to ujedno i jedine MTB trke u Srbiji u kalendaru Svetske biciklističke unije (UCI). Nema sumnje da je ovim jedinstvenim poduhvatom u našoj zemlji, Biciklistički klub “Novi Sad”, koji je organizator uz Srbija epik seriju (Serbia Epic), ponovo pomerio granice. Posle veoma uspešnih međunarodnih trka, između ostalog i Evropskog prvenstva u planinskom biciklizmu 2021. na Petrovaradinskoj tvrđavi i prošle godine jedine UCI kod nas na istoj lokaciji, koja je, takođe bila kvalifikaciona za Olimpijske igre, ovaj klub nastavlja još jačim tempom.

Početak serije vrhunskih trka, za koju su se već prijavili takmičari iz Irske, Austrije, Grčke, Indije, Hrvatske, Slovenije i Mađarske, zakazan je već za kraj marta.

Zalet će se uhvatiti na Fruškoj gori, na Andrevlju 25. i 26. marta kada je na programu Yason C3 trka na olimpijskoj stazi oko hotela Ceptor. Pobedniku sledei 60 olimpijskih bodova, a očekuje se dolazak 15 stranih ekipa.

Potom sledi dva dana uzbudljivih trka na najatraktivnijoj evropskoj lokaciji, na Petrovaradinskoj tvrđavi od 15. do 16. aprila. Ovaj svojevrsni festival predstavlja dve C1 trke za olimpijske bodove, kao i trku za Kup Srbije. Takmičiće se 20 ekipa iz inostranstva i 200 biciklista iz Srbije. Pored trke biće upriličen i kulturno-umetnički program, kao i tradicionalna trka guralica za najmlađe. Za takmičare, ali i posetioce, ovo će biti prava sportska poslastica jer će biciklisti voziti po stazi koja se prostire od bedema, preko tunela do mostova.

Jedinstven događaj održaće se u Požarevcu 21. i 22. aprila, gde će ekskluzivno, prvi put biti održana UCI međunarodna MTB trka.

Serija vrhunskih trka završava se na Košutnjaku u Beogradu, 23. aprila Salcano Tursko-srpskim kupom prijateljstva.

Iz Biciklističkog kluba “Novi Sad” ističu da je Serbia Epic nov sportsko-turistički proizvod čiji je cilj razvoj novih destinacija pogodnih za sportski turizam i slanje afirmativne slike o Novom Sadu i Srbiji širom sveta.

Organizacija UCI trka koje su kvalifikacione za Olimpijske igre veoma su atraktivne za strane bicikliste. Pored trka za profesionalce, organizuju se i one za Kup Srbije, a posebnu pažnju poklanjamo najmlađima koji će imati priliku da se oprobaju u trci sa animatorima. Želja nam je da uključimo nove gradove u ovu seriju, a plan je da se i po završetku Olimpijskih igara u Parizu nastavi sa organizacijom do Los Anđelesa 2028. godine – izjavio je Nemanja Vajs, direktor trke.

Deo čitave Serbia Epic serije na koji je Biciklistički klub “Novi Sad” veoma ponosan je održivost koja se ogleda u očuvanju životne sredine. Za svakog sportistu koji bude učestvovao na trkama klub će u novembru zasaditi po jedno drvo, sa željom da u narednih 10 godina bude zasađeno više od 100 hiljada kako bi se napravila Serbia Epic šuma koja će ostati budućim generacijama.

 

Foto: Serbia epic series/Zlatan Prečanica

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ