Predstavljamo vam novu feratu u Srbiji: Mučanj (FOTO)

03.12.2022. | Avantura, Planinarstvo | 0 Komentara

Ivanjički deo se polako budi i počinje da privlači sve više ljudi, planinara, trkača i izletnika, a za to je bilo potrebno uložiti dosta truda, kako u promovisanju ovog dela zapadne Srbije, tako i u realizaciji mnogih projekata i događaja, kojim bi se povećalo interesovanje za ovaj kraj.

Pored prvog Ivanjica trail-a, koji je održan ovog leta, ujedno i prve etapne planinske trke kod nas o kojoj smo vam i pisali, sada je otvorena i via ferata na planini Mučanj, koja je već oduševila nekih 200 planinara. Zvanično je otvorena 4. novembra.

Idejno rešenje i izradu ferate sproveo je Planinarski klub “Extreme summit team” iz Beograda, uz pomoć speleologa i alpinista iz Valjeva, Beograda i Nove Varoši.

Ferata nije namenjena za početnike i ljude bez iskustva.

Dužina sajle: 500 metara

Visinska razlika: 200 metara

Ocena težine: D (B, C)

Vreme prelaska: Od 2,5 do 3 sata u grupi, individualno do dva sata

Ideja za feratu na Mučnju rodila se pre nekoliko godina, a u realizaciju se konačno krenulo u ovog jula, kada je urađeno izviđanje terena i planiranje rute. Odlučeno je da to bude severoistočna strana planine Mučanj, stenoviti greben koji polazi iz šume i izlazi skoro na sam vrh Mučnja, tik pored vidikovca. Cilj je bio da se ide na feratu i u letnjim uslovima, pa je ova strana u senci. Sama ruta ferate je predstavljala izazov. Kako stena nije baš najboljeg kvaliteta, veliki je posao bio očistiti je i naći najbezbedniju liniju, gde bi se sajla mogla postaviti – otkrio je za 3 čuke Tomislav Topalović, član “Extreme summit team” i glavni rukovodilac radova na postavljaju ferate.

Iako je generalno ocena ferate D, ima i lakših delova.

Nakon ulazne vertikale od dvadesetak metara, koja je i najteži deo ferate i ocenili smo je sa D, izlazi se na razlomljeni greben, dužine 100 metara, težine B. Tu se nalazi široka polica idealna za odmor. Sledi potom jedan vertikalni skok, visine 60 metara, opremljen nogostupima, sa koga se pruža prelep pogled na okolne planine. Težina tog dela je B/C. U nastavku je kombinacija grebenskog penjanja, sa nekoliko traverziranja kroz šumski predeo, dužine od nekih 150 metara. Ocena ovog dela je B. Dolaskom do pod stenovitu barijeru, koja se sastoji iz dva segmenta sa policom između, visine oko 60 metara, izlazi se na široku policu i težina ovog segmenta je C/B.

Izlaskom na široku policu, narednih oko 50 metara traverziramo do sledećeg i završnog segmenta. Težina police je A, traverza – opisao je Topalović.

Potom sledi završni segment, kao nagrada za sav trud.

On se sastoji od prolaska kroz okapinu, pećinicu, tačnije uski kanal, kroz koji mora da se propuže, dužine oko pet metara, nakon koga se nalazimo u “pećini” iz koje sa druge strane izlazimo na završni deo ferate, dužine oko 50 metara. Kreće se vertikalnim izlazom iz pećine, koji je opremljen nogostupima, na oboreni teren pred sam kraj ferate.  Težina ovog segmenta je C/B.

Potom sledi silazak.

Izlaskom na vidikovac, utabanom stazom, do makadamskog puta i njime do podnožija ima oko četiri kilometra.

Postoji više evakuacionih puteva, na kojima je Gorska služba spasavanja Srbije postavila svoje sajle.

 Pristup ferati

Iz pravca Beograda

Auto putem Miloš Veliki do kraja, zatim magistralnim putem ka Arilju i Ivanjici. Na 10 km od Ivanjice, u mestu Prilike, postoji skretanje za Katiće i planinu Mučanj. To je magistralni put, koji vodi ka Novoj Varoši. Dolaskom u Katiće, nastavlja se ka Novoj Varoši i nakon dva metra, sa desne strane postoji skretanje. Tu je i postavljen putokaz za via feratu.

Asfaltnim putem dobrog kvaliteta, vozi se oko dva km do prestanka asfalta. Na makadamskom putu postoji tabla koja upućuje na vrh Mučnja i na put za via feratu, na levo. Tu se može ostaviti auto. One čije je vozilo malo više, mogu nastaviti još oko kilometar makadamskim putem, gde mogu ostaviti vozilo na proširenju.

Prilaz iz pravca Zlatibora

Vozi se do brane Kokin brod. Pređe se preko brane i vozi narednih 45 minuta (oko 35 km). Dolazi se do istog skretanja, koje se sad nalazi sa leve strane (postoji tabla i iz tog pravca).

Ako se ostave kola na početku makadamskog puta, do ulaska na šumski put ima oko jedan km.

Na ulasku u šumsku stazu koja vodi do ferate, stoji velika tabla sa informacijama o ferati i slika. Pristup kroz šumu dobro markiranom stazom je traje oko 15 minuta.

Ovaj projekat sprovela je Turistička organizacija Ivanjice.

Konkurisali smo sa projektom preko Regije zapadne Srbije kod Ministrastva trgovine, turizma i telekomunikacija i oni su to prepoznali kao izuzetan način koji može da obogati turističku ponudu Mučnja i ovog dela Srbije, jer je ferata jedna od novih, traženih turističkih ponuda – istakao je Janko Grbić, direktor Turističke organizacije Ivanjica.

Već sada stižu mnoge pohvale za ovu stazu.

Ferata obuvata do sada neiskorišćeni turistički lokalitet, pećinu Bože Javorca, koja je bila nedostupna, tačnije nije bilo bezbedno doći do nje. Sada je na raspolaganju planinarima i ljubiteljima adrenalina, koji mogu tu da odmore i uživaju u pogledu na Katiće, dok ih na kraju ferate, na vrhu Mučnja očekuje nagrada, pogled sa kog se vidi skoro pola Srbije – dodao je Grbić.

Oprema će moći da se iznajmi u Turističkoj organizaciji Ivanjice, a na ture se ide sa vodičem sa licencom za vođenje ferata.

 

Foto: Nikola Tomić, Tomislav Topalović

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ