Čortafest: Veliki Komarac za “Dane divova 2”, nagrada i filmu o podvigu Igora Veselića

23.11.2022. | Avantura, Planinarstvo | 0 Komentara

Ostvarenje o bilo kakvoj aktivnosti kako sportista, tako i entuzijasta i ljubitelja akcije u prirodi, može da se nađe u selekciji međunarodnog festivala planinarskog i avanturističkog filma “Čortafest” koji podjednake šanse daje i amaterskim i profesionalnim delima i po tome je ova manifestacija posebna. Da ne govorimo da je jedina ove vrste u Srbiji.

U organizaciji Planinarskog kluba “Železničar” iz Inđije i uz pomoć Planinarskog saveza Srbije u Kulturnom centru u tom gradu održano je 13. izdanje festivala, koje je trajalo tri dana uz raznovrsnu selekciju.

Čortafest je festival planinarskog i avanturističkog filma u najširem smislu tih reči. Svaki boravak u prirodi, svaka aktivnost na otvorenom, svaki dan proveden na nekoj planini ili reci, jeste avantura, a svaki film koji priča ovakve priče može biti deo Čortafesta – naveli su organizatori.

Po kvalitetu, ali i broju pristiglih ostvarenja na konkurs, ovogodišnje izdanje festivala premašilo je sva prethodna.

Prijavljeno je 36 filmova iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Belgije i Argentine i prvi put smo morali da radimo selekciju da bismo smanjili broj na 31 – rekao je Vladimir Banić, predsednik PK “Železničar” i organizator festivala.

Posle 12 sati programa tokom kojih su odgledani filmovi od 25 autora, žiri od osam članova – Iso Planić, predsednik žirija (predsednik Planinarskog saveza Srbije), Milan Mirković, Alma Krdžalić, Aleksandar Rašin, Ana Stojanović, Nemanja Čizmić, Valentina Toković i Gordan Popržen.

Statue Komaraca, koje su delo samostalnog umetnika Borisa Zečevića, otišle su u ruke sledećih dobitnika.

Veliki Komarac

Veliki komarac, za film preko 30 minuta trajanja, dodeljen je Dušanu Nestoroviću za ostvarenje “Dani divova 2”. Nestorović je i prošle godine nagrađen za prvi deo “Dani divova”.

Ovaj dokumentarac prati podvig dvoje ljudi, Dalibora Daničića i Jelene Filipović, koji su odlučili da pređu jednu od najtežih planinskih trka na svetu “Trku divova” od 340 km, sa 25 hiljada metara uspona za 150 sati u italijanskom delu Alpa.

U obrazloženju žirija za ovaj film navodi se:

– Za nagradu Veliki Komarac takmičilo se samo šest ostvarenja, ali je zato konkurencija ovde bila najjača. Osim toga što dugometražni filmovi zahtevaju mnogo ozbiljniji pristup, kod ovog formata posebno dolazi do izražaja autorsko umeće i sposobnost da gledaocima ne samo privuku nego i zadrže pažnju, i u tome je većina kandidata za nagradu Veliki Komarac bila uspešna. Ipak, i u ovoj kategoriji se jedno ostvarenje izdvojilo iznad drugih, pre svega po tome što se u potpunosti uklopilo u ideju i viziju festivala Čortafest – promociju sporta u prirodi – ali i po mnogim drugim aspektima koji ga čine ne samo odličnim outdoor filmom niti samo odličnim sportskim filmom, nego uopšte odličnim dokumentarcem u kojem mogu podjednako da uživaju i gledaoci upućeni u tematiku kojom se bavi, kao i oni bez ikakvog predznanja.

Film možete pogledati na ovom LINKU.

Srednji Komarac

Srednji komarac, za dela od 15 do 30 minuta, pripao je argentinskom filmu Pabla Aulita “El limite infinito“ o čoveku koji od rođenja nije mogao da hoda, ali je rešio da prilagođenim biciklom stigne do najviše tačke na Himalajima.

– Za nagradu Srednji Komarac takmičilo se čak 14 ostvarenja od kojih se jedno po mišljenju žirija posebno izdvojilo u odnosu na ostale. Ne toliko po neupitnom profesionalizmu i tehničkim kvalitetima koliko po inspirativnom i motivišućem tonu i pozitivnoj poruci da svako od nas, bez obzira na svoja ograničenja, može i treba da postane najbolja verzija sebe – naveo je žiri.

Film možete pogledati na ovom LINKU.

Mali Komarac

Ostvarenje „Penjanje najteže rute u Srbiji“ (Climbing Serbia’s hardest route) u režiji Florenta Dupon–Džošue u kom se prati, tada 18–godišnji Igor Veselić u podvigu da popenje najteži alpinistički smer u našoj zemlji “Noa magnus” 8 c na penjalištu Grdoba kod Valjeva, dobio je Malog komarca.

– U konkurenciji za nagradu Mali Komarac videli smo 11 ostvarenja vrlo različite forme, od amaterskih snimaka do profesionalne produkcije, među kojima je žiri imao težak zadatak da odabere najbolje. Međutim, još teži zadatak imali su autori koji su morali da prezentuju svoju viziju u tako strogo ograničenom vremenskom okviru. Pobedničko ostvarenje je odlično odgovorilo na ovaj izazov i uspelo da ispriča čitavu priču dostojnu mnogo dužeg formata, sa jasno definisanim protagonistima, njihovim unutrašnjim i spoljnim konfliktima i preprekama i konačnim razrešenjem, sve to za samo nekoliko minuta – mišljenje je žirija.

Film možete pogledati na ovom LINKU.

Nagrada za najbolju originalnu muziku

U ovoj konkurenciji našlo se šest filmova, a Janez Dovč iz Slovenije dobio je priznanje za muziku iz filma “Ena za reko: Zgodba Save”.

Nagrada publike

Ova nagrada dodeljuje se filmu koji je izazvao najviše pozitivnih reakcija da li preko društvenih mreža ili tokom prikazivanja na festivalu, ili je na njegovoj projekciji bilo najviše gledalaca. Dobitnik je film “Potraga za gljivama” autora Slobodana Lalića Delea iz Adaševaca kod Šida.

Nagrada za najvernijeg gledaoca

Ovog puta odlučeno je da se nagrada ne dodeli pojedincu, nego ustanovi. Komarac za najvernijeg gledaoca dodeljen je Srenjoj školi “Dr Đorđe Natošević” iz Inđije, koja se odazvala pozivu organizatora i tokom sva tri dana festivala zajedničkim dolaskom učenika punila je bioskopsku salu.

 

 

Foto: Branko Čekić

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ