Prijavite ostvarenje na 14. Čortafest, festival planinarskog i avanturističkog filma u Inđiji

21.10.2023. | Planinarstvo | 0 Komentara

Festival planinarskog i avanturističkog filma 14. Čortafest održaće se od 15. do 18. novembra u Kulturnom centru Inđija u organizaciji Planinarskog kluba Železničar-Inđija.

Svaki boravak u prirodi, aktivnost na otvorenom, dan proveden na nekoj planini ili reci, jeste avantura, a svaki film koji priča ovakve priče može biti deo Čortafesta.

Čortafest daje jednake šanse i amaterskom i profesionalnom filmu, pa je selekcija raznovrsna. Zajedno na istom platnu, imaćemo priliku da gledamo i amaterske projekte entuzijasta koji sa svojih avantura i planinarskih pohoda vole da ponesu uspomene u obliku video materijala, ali i filmove iz vrhunske svetske produkcije. Čortafest nije poseban samo zbog toga što jednake šanse daje svima, već i zbog toga što je jedini festival ovakve vrste u zemlji.

Pravo učešća na festivalu imaju svi oni koji na svojim avanturama nose kameru i od toga prave filmove, bilo komercijalne, profesionalne ili amaterske. Na Čortafestu svako ima jednako pravo da se predstavi kao autor nekog filma koji odgovara temi festivala.

POVEZANE VESTI:
Čortafest: Veliki Komarac za “Dane divova 2”, nagrada i filmu o podvigu Igora Veselića

Zato, ako ste ljubitelj kamere i boravka u prirodi, a te dve svoje ljubavi možete spojiti u jedan ili više filmskih projekata, javite se i prijavite za učešće na 14. Čortafestu.

Šta je potrebno za prijavu (do 31. oktobra 2023)

Do 31. oktobra 2023. godine na mejl [email protected] treba poslati:

Ispunjenu prijavu,

Link sa kojeg se može preuzeti film,

Filmsku biografiju autora filma,

Sinopsis filma,

Jednu fotografiju autora filma,

Dve fotografije iz filma ili sa snimanja filma.

Sav traženi materijal šaljete mejlom, ne poštom

Ukoliko se film ne može naći na internetu, potrebno ga je poslati poštom na adresu

PK Železničar-Inđija, Vojvode Stepe 40, 22320 Inđija, Republika Srbija

Autori sa svojim fimovima konkurišu preko aplikacije koju šaljemo mejlom, uz poštovanje kratkog pravilnika koji je sastavni deo prijavnog formulara.

Za sva pitanja i ostale informacije u vezi sa festivalom, pišite na mejl: [email protected]

Učešće na festivalu je besplatno, a takođe i sve projekcije.

Filmovi se takmiče u tri kategorije

Veliki komarac – filmovi preko 30 minuta trajanja

Srednji komarac – filmovi od 10 do 30 minuta trajanja

Mali komarac – filmovi do 10 minuta trajanja

O Čortafestu

Nekada deo multidisciplinarne manifestacije Dunavske čarolije, koja se održava svakog poslednjeg vikenda u avgustu u vikend naselju Čortanovci – Dunav, festival se od 2021. godine osamostalio i preselio u salu Kuturnog centra Inđije. Na taj način su filmovi postali dostupni većem broju gledalaca što ovaj festival svakako zaslužuje. Čortafest, međutim, nije u potpunosti zaboravio svoje mesto rođenja tako da se u okviru Čarolija održavaju revije najboljih filmova sa prethodnog festivala.

Nastao u Čortanovcima, Čortafest je zadržao svoje izvorno ime, ali i svoju nagradu – komarca, kao antijunaka ali i simbola čortanovačke šume.

Tvorac glavnih nagrada je Boris Zečević, mladi likovni umetnik koji pravi unikatne komarce koji već krase police filmskih autora širom sveta. Pored tri glavne nagrade, a u zavisnosti od broja prijavljenih filmova, organizator može podeliti i druge nagrade (najbolja originalna muzika, nagrada publike…)

Organizator i domaćin festival je Planinarski klub Železničar-Inđija, uz podršku Kulturnog centra Inđije i Planinarskog saveza Srbije.

Da biste se malo bolje upoznali sa našim festivalom, pogledate snimke sa prošlogodišnje ceremonije proglašenja pobednika – LINK.

 

Foto: PK Železničar-Inđija

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ