Sjajnom Elzanu Bibiću pobeda i rekord Beogradskog polumaratona

26.11.2023. | Trčanje | 0 Komentara

Elzan Bibić obeležio je četvrto izdanje Beogradskog polumaratona na kojem je po izuzetno hladnom vremenu učestvovalo rekordnih 4.080 takmičara iz 42 države. Reprezentativac Srbije je pobedio u trci na 21,095 kilometara rezultatom od jednog sata, dva minuta i 15 sekundi.

Momak iz Novog Pazara je oborio rekord staze, koji je bio u vlasništvu Marokanca Mohameda El Gauzanija, koji je prošle godine štopericu zaustavio na 1:02:43.

Bibiću su nedostajale samo četiri sekunde i da obori državni rekord u polumaratonu, koji je ostao u vlasništvu Janka Benše iz 1998. godine i iznosi 1:02:11.

Pomenuti El Gauzani je sada završio na drugom mestu. Do cilja je stigao za 1:02:57, dok je bronzanu medalju osvojio Čileanac Karlos Martin Dijaz pošto je trku završio za 1:03:53.

Očekivao sam i hladnije vreme tako da mi je tokom trke bilo prijatno. Od starta sam krenuo jako praćen prošlogodišnjim pobednikom El Gauzanijem iz Maroka. Staza je veoma zahtevna, ali i lepa, jer vodi kroz predivne delove Beograda. Moram da priznam da sam uživao. Pred kraj sam bio siguran da ću oboriti državni rekord i previše sam se opustio u poslednjih 200 metara. Nije mi žao, jer sam na ovako zahtevnoj stazi pokazao da sam spreman i za daleko bolji rezultat. Morao sam nešto da ostavim i za sledeću godinu – rekao je posle trke Bibić.

Nije bilo iznenađenja ni u trci dama. Kenijka Tereza Omoza, koja je došla u glavni grad Srbije sa najboljim rezultatom, pobedila je pošto je štopericu zaustavila na 1:12:38. Kavalina Nahimana iz Burundija kasnila je za pobednicom 16 sekundi, dok je još jedna Kenijka Silvija Meduga osvojila treće mesto vremenom 1:17:06.

Trka na 10 km

U trci na 10 kilometara u konkurenciji muškaraca slavio je Đuro Borbelj, predstavnik Srbije, sa rezultatom 31:11 minuta. Drugi je bio Vjačešlav Sokolov iz Rusije (31:55), a kao treći je na postolju završio Uroš Gutić (32:50).

Na istoj distanci u konkurenciji dama prva kroz cilj je prošla Milica Tomašević iz Srbije (36:49). Bugarka Emi Pamela osvojila je drugo mesto (37:47), dok je treća bila Tea Božinovska iz Makedonije (37:51).

Osim polumaratonske i trke na 10 kilometara, održana je i Sava osiguranje Porodična trka na 2,3 kilometra koje je imala humanitarni karakter, a sve donirana sredstva namenjana su Humanitarnoj organizaciji „Dečje srce“.

Ovako masovna trka daje nam podstrek da nastavimo dalje i da sledeće godine ove brojke budu još bolje. Fokus će i u budućnosti biti na zadovoljstvu svih naših trkača i jednistvenom ugođaju koji nude trke u organizaciji Beogradskog maratona – istakao je direktor Beogradskog maratona Darko Habuš.

On je dodao da su Elzan Bibić, koji je bio blizu obaranja državnog rekorda i ostali elitni takmičari opravdali očekivanja po veoma hladnom vremenu pa i iz tog takmičarskog aspekta organizatori mogu da budu zadovoljni.

Veoma mi je drago da je i ovaj događaj poprimio značajan međunarodni karakter, a za nas je svakako najvažnije da smo za ovih godinu i po dana vratili poverenje trkačke zajednice u Srbiji i to je ono što nas sve čini ponosnim – zaključio je Habuš.

 

Foto: Beogradski maraton/Fejsbuk

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ