Čortafest: Veliki komarac za promociju Stare planine na TV „Pirot” (VIDEO)

27.11.2023. | Planinarstvo | 0 Komentara

Na 14. izdanju Festivala planinarskog i avanturističkog filma Čortafest, održanom od 13. do 16. novembra u Kulturnom centru „Inđija“ prikazana su 32 ostvarenja iz tri države, u tri kategorije.

Žiri je nagradu Veliki komarac, za filmove duže od 30 minuta, kojih je bilo pet, dodelio delu „Kroz prašumu Stare planine Arbinje“ koje je realizovala Televizija „Pirot“ u okviru serijala od osam epizoda pod nazivom „Vrednosti i retkosti Stare planine“.

Autor i reditelj serijala je Milan Panić, a novinar i scenarista Denis Ranđelović.

Mi koji se bavimo snimanjem prirode, znamo da ona skoro nikad ne da sve, mi samo uzmemo ono koliko nam ona dozvoli. Od beskraj odlazaka na Staru planinu, polovina je bila neuspešna. Bilo je kada nas je nevremena vraćalo, kada od tri dana snimanja nemamo ni minut materijala, ali mi smo celu godinu posvetili ovom dokumentarnom serijalu – rekao je Milan Panić prilikom preuzimanja nagrade.

POVEZANE VESTI:
Prijavite ostvarenje na 14. Čortafest, festival planinarskog i avanturističkog filma u Inđiji
Čortafest: Veliki Komarac za “Dane divova 2”, nagrada i filmu o podvigu Igora Veselića

U kategoriji Srednji komarac takmičilo se 13 filmova, u trajanju od 10 do 30 minuta, a priznanje je otišlo u ruke Branislava Vujaškovića za film „Zimski uspon na Maja Bojs, Prokletije“.

U trci za nagradu Mali komarac bilo je 14 filmova kraćih od 10 minuta, a statua je pripala ostvarenju „Slack” – Ledinačko jezero – Fruška gora, autora Filipa Petronijevića.

Hrvatsko ostvarenje Mateja Perkova „Spavaj mirno, Klek te čuva“ o tragično nastradalom planinaru Damiru Cazinu dobilo je specijalnu nagradu.

Čortafest organizuje Planinarski klub „Železničar“ Inđija u saradnji sa Planinarskim savezom Srbije i Kulturnim centrom „Inđija“.

 

Foto: PK „Železničar“ Inđija

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ