Skyrunning #9: Početak na Jahorini, jubilej na Staroj, kruna sezone na Prokletijama

10.03.2023. | Skyrunning | 0 Komentara

Deveta sezona Skajraning Srbije i Crne Gore počeće u subotu, 11. marta izazovnom trkom Jahorina sky snow. Prošle godine ovaj nov format oduševio je učesnike i bio je jedini u ovom delu Evrope, tako da se svi vraćaju na prelepe predele ove planinske lepotice i na Olimpijskim stazama će se nadmetati za prve bodove u 2023. godini.

Ovaj put trka je i kvalifikaciona u rangu Sky formata za Evropsko prvenstvo, koje će se održati na Prokletijama od 14. do 16. jula i to je svakako kruna sezone.

Jahorina sky snow je trka od 15 km i sa 1.150 m uspona i spusta.

Start je sa Poljica u 5:15 časova ujutru. Put učesnike vodi levom ski-stazom do vrha žičare i Olimpijskog bara. Spust ide Ogorelicom 1 da bi se pela na gore Ogorelicom 2, ali ne do samog vrha već traverzira ka stazi 3b do restorana „Koliba Mladost” (6,5 km od starta) gde se nalazi prva okrepa i provera obavezne opreme.

Odatle ide spust na Skočine (Praču) do dna, pa uzbrdo crnom stazom na čuveni ženski Olimpijski spust.

Tu sledi ozbiljna vertikala i to je jedini deo staze koji će organizatori utabati, jer ratrak ne može da prođe.

Nakon izlaza sa Prače, skajraneri i skajranerke se uključuju na „zimsku pešačku” stazu koja ide kružno grebenom ka Olimpijskom baru (12,5 km staze, druga okrepa). Tada kreće spust drugom stazom koja paralelno ide sa prvim usponom (1a / crvena staza) i dolazi se u istu udolinu odakle se krenulo, a cilj vas čeka ispred hotela „Rajska dolina”. Dakle, samo na kraju se ponavlja nekih 300 m staze. Na cilj se mora stići do 9 časova kad kreće sa radom skijalište.

Posle avanture na Jahorini, sve se usmerava ka jubilarnom izdanju najveće skajraning trke u Srbiji – desetoj Ultra kleki, Ultra trail Stara Planina. Praznično će biti 10. juna kada će učesnici imati priliku ponovo da se sretnu, ali na više deonica – 5, 13, 34 i 64 km.

Ima određenih promena pošto je blizu Evropsko prvenstvo na Prokletijama, pa je prvi put ubačen i vertikalni kilometar, kako bi Skaraning Srbija i Crna Gora odabrali tim za šampionat Starog kontinenta.

Više o svemu u dogledno vreme, a i na sajtu ultrakleka.com.

Kruna sezone je svakako Evropsko prvenstvo na Prokletijama od 14. do 16. avgusta, prvo na Balkanu.

Ove godine Kostarika, Brazil, Kina i Crna Gora će biti domaćini na svojim kontinentima najboljim skajranerima. Organizatori u Gusinju očekuju oko 40 nacija na startu, a pored zvaničnog prvenstva ide i trka otvorena za sve, pola sata nakon prvog starta.

Dakle na ovoj trci mogu učestvovati svi kao i do sad.

U Gusinju su za Evropsko prvenstvo, a i open staze, koje imaju međunarodni sertifikat ISF – vertikalni kilometar (3,5 km – 1100 m uspona), sky race (30 km – 2150 m) i sky ultra (50 km – 4400 m).

Uvek očaravajuća Sinjavina dočekaće trkače 19. avgusta na deonici od 34 km sa 2.100 metara visinske razlike, a za kraj je ostavljen šlag na tortu – Lužnički sky race 7. oktobra i izazovnih 25 km (1600D+–).

Foto: Skyrunning Serbia & Montenegro

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ