HOD PO IVICI: Highlander Stara planina u novom izdanju – pročitajte šta se sprema za jul 2024. godine

20.11.2023. | Planinarstvo | 0 Komentara

Ako ste do sada mislili da ste upoznali Staru planinu mi ćemo vas uveriti da ima još toga što niste videli.

Kada se pomene Stara planina u kombinaciji sa planinarenjem misao je obično da je dosta toga već viđeno i doživljeno na ovoj pitomoj, a opet izazovnoj planini u Srbiji. Upravo zbog popularizacije samo nekoliko lokaliteta na Staroj planini, tim HIGHLANDER Srbija je odlučio da planinare obraduje novim konceptom i kilometrima koji će se pešačiti.

U izdanju koje se „krčka“ i priprema već mesecima portal „3 čuke” prezentuje nekoliko novina koje očekuju svakog učesnika HIGHLANDER avanture života u periodu od 3. do 7. jula 2024. godine.

Druga strana planine

Stara planina prepoznatljiva po vodopadima i vodotokovima ovog puta se predstavlja delom koji je poznatiji pripadnicima graničnih jedinica nego planinarima. Svako ko se opredeli za nove formate upoznaće prirodnu granicu Srbije i Bugarske zbog čega je i slogan ovogodišnjeg HIGHLNADERa „hod po ivici“. Upravo takav slogan govori o činjenici da će veći deo staze voditi grebenom gde će se pogled na levu i desnu stranu takmičiti u lepoti i predelima u kojima će učesnici uživati.

POVEZANE VESTI
Highlander avantura u punom sjaju: Na Staroj planini više od 300 učesnika uživalo u čarima netaknute prirode
Sjajna atmosfera na prvoj pripremi za Highlander Stara planina (FOTO)
Highlander Stara planina 2023: Šta vas očekuje u nezaboravnoj avanturi pod otvorenim nebom

Značajnija mesta koja se obilaze su: vrhovi Dupljak, Babin zub, Midžor, Žarkova čuka, Orlov kamen, Šilja čuka, Golem kamen, Hajdučki kamen, prevoji Sv Nikola, Jabučko ravnište, Vučja jama, karaula Mirica, sela Zaskovci, Balta Berilovac, Topli do, kao i Piljski vodopad.

Svi formati osmišljeni su tako da bez obzira na kilometražu koja će se preći u nekoliko dana bude podjednako promene nadmorske visine da svaki učesnik prevaziđe sebe i pomeri ličnu granicu u iskustvima koja ima od ranije.

Cilj svih staza je istog dana

Takođe jedna od značajnijih promena, koja će sigurno događaju dati posebnu notu je odluka organizatora da učesnici tri formata startuju različitih dana kako bi se našli na cilju istog dana, što do sada nije bio slučaj. Prethodna tri izdanja imala su zajednički start, pa se po završetku izazova nisu sretali, na primer, oni koji idu na najkraću sa onima sa najduže distance. Sada će svi imati lepu i jedinstvenu priliku da se nađu na istom mestu u isto vreme, gde će ih čekati zajedničko slavlje titule HIGHLANDER, koju će zaslužiti kada pređu sve predviđene kilometre.

Uživaće se u zajedničkom druženju, razmeni iskustava i doživljaja sa svih staza i uspešno savladan izazov biće upotpunjen posebnom energijom sa ovog završnog slavlja.

Na ovom događaju učestvuju podjednako i rekreativci i profesionalci, bez obzira na pol, godine, obrazovanje, opredeljenost ili pripadnost nekoj grupi. Jedino merilo i uslov je voleti prirodu, poštovati i uživati u boravku koji se kroz događaj organizuje

U sezoni 2024. na Staroj planini su u ponudi tri formata

Hercules, potrebno je preći za pet dana 103 km

Pegasus, potrebno je preći za tri dana 60 km

Orion, potrebno je preći za dva dana 30 km

Ono što se ne menja i već sada se zna da je HIGHLANDER događaj koji se četvrti put održava na Staroj planini i u Srbiji i pripada događajima „long-distance hiking event“.  Jedinstven pristup HIGHLANDERa u svim zemljama sveta je da ovo nije trka i da sve aktivnosti moraju da budu u skladu sa najvišim standardima ekološke samoodrživosti.

Učesnici, pored minimalne fizičke spremnosti važno je da poseduju adekvatnu i određenu obaveznu opremu i da budu spremni da dan i noć provedu na planini, od druženja uz logorsku vatru do nošenja sopstvenih stvari na leđima bez obzira na vremenske uslove koji su u tom momentu na planini.

Popularizacija outdoor aktivnosti i želja mladih ljudi da provedu vreme u prirodi potvrđuje se svake godine činjenicom da je događaje HIGHLANDER u svetu za šest godina posetilo više hiljada ljudi, od kojih je na Staroj planini boravilo za tri godine više od 700 ljudi. Na ovom događaju učestvuju podjednako i rekreativci i profesionalci, bez obzira na pol, godine, obrazovanje, opredeljenost ili pripadnost nekoj grupi. Jedino merilo i uslov je voleti prirodu, poštovati i uživati u boravku koji se kroz događaj organizuje – objasnila je direktorka Highlander Stara planina Marija Radojković.

Pripreme za učesnike

Pripreme u vidu jednodnevnih planinarskih akcija kreću u martu i za svakog ko uplati startninu je gratis prisustvo. Na pripremnim hike aktivnostima prolaze se teme od toga kako se spakovati i koja je oprema adekvatna za ovakve avanture i izazove, do toga kako se hraniti, fizički postići kondiciju i slično. Sve teme se prolaze i obrazlažu da bi se dočekao početak avanture 3, 5 ili 6. jula, u zavisnosti od formata za koji se opredeli učesnik, ali i sa najvećim osmehom koji postoji završio 7. jula kada će svi učesnici ponosno poneti tituli HIGHLANDER.

EARLY BIRD PRIJAVA

Iskoristite early bird ponudu koja traje do 31. januara 2024. i prijavite se po povoljnijoj ceni

Ako do sada nisi postigao da poneseš highlander titulu, a voliš planinarenje, izazove, da pomeraš granice, boraviš u prirodi i prepoznaš sebe u njoj prijavi se. Prijave su otvorene i uveliko se mesta popunjavaju. Dodatne informacije mogu se naći na zvaničnom sajtu, gde je i registracija koja je jednostavna.

Događaj je podržan od strane velikog broja nacionalnih institucija kao što su Opština Knjaževac, Turistička organizacija Knjaževac, Turistička organizacija Pirot, Planinarski savez Srbije, Ministarstvo sporta, kao i brendova poznatih u svetu planinarenja.

 

Foto: Predrag Vučković

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ