Srpskim biciklistima dve norme za Olimpijske igre u Parizu 2024.

16.11.2023. | Biciklizam | 0 Komentara

Srbija će na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine imati dva predstavnika u drumskom biciklizmu, prvi put u istoriji i u ženskoj konkurenciji.

Svetska biciklistička federacija (UCI) je, uz čestitke Biciklističkom savezu Srbije, poslala dopis u kome potvrđuje da su, svojim rezultatima u proteklom periodu, srpski biciklisti ispunili dve norme koje im daju pravo da učestvuju na najvećem sportskom događaju na svetu.

Ovaj uspeh srpskih biciklista dolazi posle osam sušnih godina, od Rio de Žaneira 2016.

Ovo je istorijski uspeh ostvaren velikim zalaganjem naših talentovanih takmičara i pre svega sjajnom strategijom direktora reprezentacije Marka Sudarića, koji je poput šahovskog velemajstora vukao poteze, slao takmičare na trke koje su nam donosile najveći broj bodova potrebnih za ispunjenje olimpijske norme. Verovali smo u njega, u odluku da se učestvuje na Svetskom prvenstvu u dalekoj Australiji što nam je ispraznilo kasu, ali je predstavljalo i odskočnu dasku za Pariz. Od srca čestitam i njemu i svim biciklistima, trenerima, mojim saradnicima na ovom neverovatnom rezultatu jedne male biciklističke nacije – rekao je predsednik Biciklističkog saveza Srbije Radomir Pavlović.

POVEZANE VESTI
Uspeh naših biciklistkinja: Srpkinjama šest medalja na Prvenstvu Balkana na pisti
INTERVJU: Veljko Stojnić, prvi srpski biciklista koji je završio Điro d’Italija

Ko će Srbiju predstavljati na Olimpijskim igrama u Parizu odrediće stručni štab na osnovu rezultata i forme takmičara do tog događaja, ali sve karte idu na Kraljevčane Dušana Rajovića i Jelenu Erić.

Poslednji put je naša zemlja imala predstavnike na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine, kada je Ivan Stević u drumskom biciklizmu učestvovao četvrti put na ovoj smotri, dok se Jovana Crnogorac kao prva biciklistkinja iz Srbije na olimpijskim igrama takmičila u MTB kros kantriju.

Srbija na olimpijskim igrama

Srbija se pod ovim imenom takmičila na olimpijskim igrama od Pekinga 2008. godine. Tada su učestvovali Ivan Stević, koji je pre toga bio i u Atini 2004. i Nebojša Jovanović.

U Londonu 2012. je sa Stevićem bio i Gabor Kasa, a tako je trebalo da bude i u Riju 2016, ali je Srbija izgubila jedno mesto, pa je Stević sam predstavljao našu zemlju u drumskom biciklizmu. Jovana Crnogorac je u Riju bila prva iz Srbije koja se takmičila u planinskom biciklizmu na olimpijskim igrama i za sada jedina.

 

Foto: Biciklistički savez Srbije

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ