Trijumf Lejle Njemčević na kraju prolećnog izdanja Serbia epic serije

24.04.2023. | Biciklizam | 0 Komentara

Tačka na prolećno izdanje međunarodnih trka u planinskom biciklizmu u okviru Serbia Epic serije stavljena je prethodnog vikenda u Požarevcu i na Košutnjaku u Beogradu.

Početak kvalifikacionih trka za Olimpijske igre u Parizu 2024. bio je na fruškogorskom Andrevlju, potom na najatraktivnijoj lokaciji Petrovaradinskoj tvrđavi, da bi u Požarevcu prvi put bila organizovana MTB trka u kalendaru Međunarodne biciklističke federacije (UCI).

Samo dan posle održana je humanitarna trka na Košutnjaku. Na Salcano Tursko-srpskom kupu prijateljstva učestvovalo je više stotina biciklista, a organizatori su imali cilj da pomognu žrtvama zemljotresa koji je pogodio Tursku 6. februara ove godine.

Članovi Biciklističkog kluba iz Mardina, grada koji je pretrpeo veliku štetu od zemljotresa bili su gosti Kupa u Srbiji uz obezbeđen smeštaj, prevoz i hranu.

U muškoj elitnoj trci, pobedu je odneo Slovak, Martin Haring, dok je u ženskoj kategoriji trijumfovala najbolja biciklistkinja Bosne i Hercegovine Lejla Njemčević.

POVEZANE VESTI
Usputna stanica do Pariza: I na Staroj planini podeljeni olimpijski bodovi
Epske trke za Pariz 2024: Otišla druga tura olimpijskih bodova i to uz vrhunsku zabavu
Na Fruškoj gori podeljeni prvi bodovi za Olimpijske igre u Parizu

Serbia Epic serija biće aktuelna i tokom leta, te će 8. jula takmičari imati priliku da učestvuju u C2 trci na izazovnim stazama Stare planine i obezbede nove bodove za Olimijske igre.

Rezultati

Požarevac

Kratka staza kros-kantrija XCC
Muškarci
Silas Graf (Nemačka) 25:38
Filip Holub (Češka) 25:39
Jožef-Atila Malnaši (Rumunija) 25:40

Žene
Tatjana Geneleva (Kazahstan) 19:19
Alina Sarkulova (Kazahstan) 19:23
Elefterija Gijaku (Grčka) 19:40

Olimpijski kros-kantri XCO
Muškarci
Danijel van der Valt (JAR) 1:16:30
Silas Graf (Nemačka) 1:17:43
Erik Vekerle (Švajcarska) 1:17:49

Žene
Alina Sarkulova (Kazahstan) 1:13:44
Luća Bramati (Italija) 1:14:25
Eva Lehner (Italija) 1:14:28

 Za svakog takmičara posadi se jedno drvo

Biciklistički klub Novi Sad ističe da je Serbia Epic nov sportsko turistički proizvod koji za cilj ima razvoj novih destinacija pogodnih za sportski turizam i slanje afirmativne slike o Srbiji zemljama širom sveta. Imali smo priliku da ugostimo i pratimo sportiste iz mnogih evropskih i zemalja iz regiona kao što su Irska, Austrija, Ukrajina, Mađarska, Kazahstan, Grčka, Hrvatska i Slovenija, Bosna i Hercegovica, Crna Gora…

Deo čitave Serbia Epic serije na koji je Biciklistički klub Novi Sad veoma ponosan je održivost koji se ogleda u očuvanju životne sredine. Za svakog sportistu koji bude učestvovao na trkama klub će zasaditi po jedno drvo u novembru 2023. godine, sa željom da u narednih 10 godina bude zasađeno više od 100.000 stabala i da se napravi SERBIA EPIC šuma koja će ostati budućim generacijama.

Serbia Epic seriju podržali su Grad Novi Sad i Grad Požarevac, Opština Knjaževac, Gradska uprava za sport i omladinu, Gradska uprava za kulturu, Gradska uprava za privredu Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Pošta Srbije, Halkbank ad Beograd, ŠKODA, Heineken, Capriolo, Yason, Salcano, Đak sportska oprema, Basak traktor, MediPol univerzitetska bolnica, SIM Novi Sad, Akov, Turska Ambasada u Beogradu, Zepter, Dasigo, Esensa, Color media communications, radio AS FM.

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ