Usputna stanica do Pariza: I na Staroj planini podeljeni olimpijski bodovi

10.07.2023. | Biciklizam | 0 Komentara

Letnje izdanje Serbia Epic serije vratilo je Staru planinu na svetsku mapu planinskog biciklizma uz adrenalinsku trku za olimpijske bodove održanu 8. jula. XCO trka uz nesvakidašnju stazu dugu 4,5 km privukla je sportiste iz 10 država sveta koji su nastavili takmičenje za olimpijske bodove.

U muškoj elitnoj trci, pobedio je Daniel van der Valt iz Južnoafričke Republike rezultatom 1:29:17, dok je u ženskoj kategoriji trijumfovala Eleferia Jahu iz Grčke (1:33:40).

Valtu su se na proglašenju pobednika pridružili Grk Aleksandros Atanasidis (1:30:26) i trećeplasirani Aron Mihalj Horvat iz Mađarske (1:31:47).

Najbolji takmičar u muškoj juniorskoj konkurenciji bio je Vince Daniel Kiš iz Mađarske, a u ženskoj Atina Culaki iz Grčke.

Gosti iz Grčke zauzeli su drugo i treće mesto, Efstratios Manolidis (1:09:57) i Nikolaos Mantos (1:13:51).

Bila je ovo peta i poslednja trka u okviru Serbia Epic serije, koja je počela na fruškogorskom Andrevlju, nastavila se na Petrovaradinskoj tvrđavi i u Požarevcu i Beogradu.

POVEZANE VESTI
Trijumf Lejle Njemčević na kraju prolećnog izdanja Serbia epic serije
Epske trke za Pariz 2024: Otišla druga tura olimpijskih bodova i to uz vrhunsku zabavu
Na Fruškoj gori podeljeni prvi bodovi za Olimpijske igre u Parizu

Organizatori takmičenja, Serbia Epic i Biciklistički klub „Novi Sad”, pod pokroviteljstvom Opštine Knjaževac, a u saradnji sa JP Stara planina i Turističkom organizacijom opštine Knjaževac, ističu da su ove trke nov sportsko turistički proizvod čiji je cilj razvoj novih destinacija pogodnih za sportski turizam i slanje afirmativne slike o Srbiji širom sveta.

Nakon što je Srbija do sada imala priliku da ugosti i prati sportiste iz mnogih evropskih i zemalja regiona kao što su Irska, Južnoafrička Republika, Austrija, Italija, Ukrajina, Mađarska, Kazahstan, Grčka, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Serbia Epic serija trka donela je našoj zemlji status jedne od najtraženijih država za takmičenje ovog tipa.

Održivost

Deo čitave Serbia EPIC serije na koji je Biciklistički klub Novi Sad veoma ponosan je održivost koja se ogleda u očuvanju životne sredine. Za svakog sportistu koji bude učestvovao na trkama klub će zasaditi po jedno drvo u novembru 2023. godine, sa željom da u narednih 10 godina bude zasađeno više od 100.000 stabala i da se napravi SERBIA EPIC šuma koja će ostati budućim generacijama.

Serbia Epic seriju podržali su Grad Novi Sad, Grad Požarevac, Opština Knjaževac, Gradska uprava za sport i omladinu, Gradska uprava za kulturu, Gradska uprava za privredu Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Pošta Srbije, Halkbank ad Beograd, ŠKODA, Heineken, Capriolo, Yason, Salcano, Đak sportska oprema, Basak traktor, MediPol univerzitetska bolnica, SIM Novi Sad, Akov, Turska Ambasada u Beogradu, Zepter, Dasigo, Esensa, Color media communications, radio AS FM.

 

Foto: Milica Kastratović

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ