Epske trke za Pariz 2024: Otišla druga tura olimpijskih bodova i to uz vrhunsku zabavu

17.04.2023. | Biciklizam | 0 Komentara

Vrhunske trke u planinskom biciklizmu održane su ponovo na najatraktivnijoj lokaciji u Evropi – Petrovaradinskoj tvrđavi u okviru Serbia epic serije.

Posle dvodnevnog MTB događaja na Andrevlju krajem marta, dvotočkaši su imali drugu priliku da u Srbiji dođu do bodova za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Ovo su jedine trke u našoj zemlji ove godine u kalendaru Međunarodne biciklističke unije, a posebna težina je to što su kvalifikacione za najveći sportski događaj na svetu.

Organizatori, Biciklistički klub „Novi Sad” i Serbia epic ponovo su odradili vrhunski posao na njima dobro poznatoj lokaciji na kojoj se 2021. održalo i Evropsko prvenstvo, prvo na Balkanu.

Petrovaradin fortress MTB cup bio je više od sportskog događaja, jer su pored trka za olimpijske bodove i Kup Srbije, kao i one za najmlađe, bili održani i razni propratni, zabavni događaji, kao što su koncert Tijane Bogićević, DJ program uz primamljive štandove „Ukusa Vojvodine”, tako da je vikend na Tvrđavi bio pravi užitak.

Na Petrovaradinskoj tvrđavi učesnici su u elitnim trkama UCI prve kategorije olimpijskog kros kantrija vozili osam krugova u muškoj konkurenciji i šest u ženskoj, a dužina jednog kruga bila je 4 km.

Oba dana trijumfu se radovao Poljak Bartolomej Vavak (KTM Faktori MTB tim), koji je stazu u subotu prešao za sat, 28 minuta i 25 sekundi, a u nedelju za 1:27:21. Njemu je pripalo ukupno 120 olimpijskih bodova, jer 60 dobija najbrži u svakoj trci, a poeni se raspoređuju na prvih 15 mesta. Žombor Palumbi iz Mađarske bio je drugi prvog dana (1:29:53), a Ukrajinac Dmitro Titarenko treći (1:30:01). Vavaku su se u nedelju na proglašenju pobednika pridružili drugoplasirani Norvežanin Sondre Roke (1:28:46) i Nemac Silas Graf (1:28:48).

Kod žena je bilo ujednačenije. Italijanku Evu Lehner, koja juri odlazak na pete Olimpijske igre u karijeri, od maksimalnog učinka na četiri trke u Srbiji (posle dve pobede na Andrevlju) udaljila je njena klupska drugalica Luća Bramati, koja je bila najbrža prvog dana (1:26:24). Kasnila je Lehnerova 17 sekundi i osvojila je drugo mesto (1:26:41), a treća je bila Alina Sarkulova iz Kazahstana (1:26:46). Već u nedelju Eva Lehner je uspela da pobedi, ali je i tada bilo tesno. Na cilj je stigla za 1:24:58, a Sarkulova je bila samo četiri sekunde u zaostatku (1:24:58). Treće mesto je ovog puta pripalo Lući Bramati (1:25:00).

POVEZANE VESTI
Usputna stanica do Pariza: I na Staroj planini podeljeni olimpijski bodovi
Trijumf Lejle Njemčević na kraju prolećnog izdanja Serbia epic serije
Na Fruškoj gori podeljeni prvi bodovi za Olimpijske igre u Parizu

Naša Bojana Jovanović je bila deveta prvog dana (1:34:09) što joj je donelo 12 olimpijskih bodova. U okviru ove manifestacije održan je i Kup Srbije.

Serija se nastavlja u Požarevcu, Beogradu i Staroj planini

Serbia Epic serija se posle Petrovaradinske tvrđave nastavlja u Požarevcu, 21. i 22. aprila, predstavljajući prvu međunarodnu UCI trku u ovom gradu. Brojni takmičari iz inostranstva, Srbije i regiona takmičiće se oko prelepog parka Čačalica, dok ceo događaj počinje u centru Požarevca gde će uživati porodice, ljubitelji sporta, hrane, umetnosti ali i najmlađi. Pored uzbudljive trke i Požarevčani će biti u prilici da probaju specijalitete koje donose “Ukusi Vojvodine”, udruženi sa lokalnim proizvođačima, a najmlađi će u revijalnom delu programa imati priliku da se zabave i takmiče na GurGur trci.

Trka humanirarnog karaktera na Košutnjaku u Beogradu održaće se 23. aprila. Salcano Tursko – srpski kup prijateljstva ove godine, pored izvrsne trke u kojoj će učestvovati više od 250 biciklista, ima cilj da pomogne žrtvama zemljotresa koji je pogodio Tursku 6. februara ove godine. Članovi Biciklističkog kluba iz Mardina, grada koji je pretrpeo veliku štetu od zemljotresa biće gosti Kupa u Srbiji uz obezbeđen smeštaj, prevoz i hranu.

Serbia Epic serija biće aktuelna i tokom leta, te će 8. jula takmičari imati priliku da učestvuju u C2 trci na izazovnim stazama Stare planine i obezbede nove bodove za Olimpijske igre.

 Za svakog takmičara posadi se jedno drvo

Biciklistički klub Novi Sad ističe da je Serbia Epic nov sportsko turistički proizvod koji za cilj ima razvoj novih destinacija pogodnih za sportski turizam i slanje afirmativne slike o Srbiji zemljama širom sveta. Do sada je potvrđeno učešće takmičara iz mnogih evropskih i zemalja iz regiona kao što su Irska, Austrija, Mađarska, Kazahstan, Grčka, Hrvatska i Slovenija, Bosna I Hercegovica, Crna Gora…

Deo čitave Serbia EPIC serije na koji je Biciklistički klub Novi Sad veoma ponosan je održivost koji se ogleda u očuvanju životne sredine. Za svakog sportistu koji bude učestvovao na trkama klub će zasaditi po jedno drvo u novembru 2023. godine, sa željom da u narednih 10 godina bude zasađeno više od 100.000 stabala i da se napravi SERBIA EPIC šuma koja će ostati budućim generacijama.

Serbia Epic seriju podržali su Grad Novi Sad i Grad Požarevac, Opština Knjaževac, Gradska uprava za sport i omladinu, Gradska uprava za kulturu, Gradska uprava za privredu Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Pošta Srbije, Halkbank ad Beograd, ŠKODA, Heineken, Capriolo, Yason, Salcano, Đak sportska oprema, Basak traktor, MediPol univerzitetska bolnica, SIM Novi Sad, Akov, Turska Ambasada u Beogradu, Zepter, Dasigo, Esensa, Color media communications, radio AS FM.

 

Foto: Zlatan Prečanica, Georgy Zhukov

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ