Veljko Stojnić ponovo u Lotus timu: Lepo je vratiti se kući, biće ovo dobra godina

06.01.2024. | Biciklizam | 0 Komentara

Veljko Stojnić se posle šest godina međunarodne karijere vratio u rodni grad Sombor i klub Lotus tim.

Prvi Srbin koji je završio čuveni Điro d’Italija, jednu od tri svetske grand tur trke, ponovo će voziti u poznatim bojama i opet će biti kapiten. Somborci su dobili veliko pojačanje, a 24-godišnji Veljko sezonu će provesti tamo gde je napravio i prve korake u biciklizmu pod stručnog palicom Marka Sudarića. Ovaj tandem nije sarađivao prve tri godine kada je Stojnić bio u Italiji, a poslednje dve su obnovili saradnju i sada će je, uspešno i nastaviti.

POVEZANE VESTI
INTERVJU: Veljko Stojnić, prvi srpski biciklista koji je završio Điro d’Italija

Prvi inostrani angažman Stojnić je imao u švajcarskom klubu UCI WCC Men’s Team, a potom je bio član italijanskih pro-kontinentalnih timova Vini Zabu i Koratek (Corratec – Selle Italia), iz kog se i vratio u Sombor. Uz Dušana Rajovića iz Kraljeva jedini je naš profesionalac u muškoj konkurenciji, dok je kod dama i dalje to samo Jelena Erić, takođe Kraljevčanka.

Čekao sam da vidim da li će mi Koratek dati ugovor, ali pošto je već popunio 22 mesta u timu, nije bilo ništa od dogovora, pa sam prešao na plan B. To je bio povratak u Lotus, pošto je bio kraj decembra i sve druge ekipe su, takođe, bile popunjene. Svakako je lepo vratiti se kući – rekao je Stojnić.

Posle šest godina u inostranstvu u profesionalnom biciklizmu, Veljko će ponovo biti u domaćem klubu.

To može biti korak nazad kako bih otišao dva napred. A možda je to i put koji je sudbina odredila kako bih se posvetio radu sa mlađima i delio im iskustvo u narednim godinama – dodao je Stojnić.

Stojnić-Stolić udarni tandem
Veljko Stojnić živi sada u Novom Sadu, a vikendom je u Somboru, gde trenira sa još jednom uzdanicom kluba Mihajlom Stolićem.
– Novi Sad je zgodniji pošto je blizu Fruška gora, jer ne može da se trenira bez brda – rekao je Stojnić.

Lotus tim je saradnja dva kluba, somborskog S tima i Lotusa iz mađarskog Pečuja, gde je i sedište ekipe. Poznati su po najboljem radu u Srbiji, a dižu ugled i u regionu.

Uslovi su odlični u Lotusu, ali je nivo trkanja niži. Mojim dolaskom klub će dobijati pozive za bolje trke i nadam se da će ova godina biti dobra što se tiče takmičarskog dela – istakao je Stojnić.

Lotus tim ozbiljno radi sa biciklistima ispod 23 godine i juniorima, a u akademiji su i kadeti i mlađi kadeti. Dosta stranaca je u ekipi, kojoj predstoje pripreme za sezonu 2024.

Od 10. do 28. januara idemo u Španiju, a potom ćemo biti u Hrvatskoj od 12. februara dok tamo ne počnu trke, negde sredinom marta – poručio je Veljko Stojnić.

Trening sa triatloncima
Veljko je nedavno trenirao i sa najboljim srpskim triatloncem Ognjenom Stojanovićem iz Novog Sada i Jovanom Ponjevićem.
– Oni imaju razne treninge, pa kada im odgovara neki moj onda se uklopimo. Uvek bude zanimljivo, a Ognjen ima mnogo iskustva i lepo je pričati sa njim – dodao je Stojnić.

Foto: Lisa Paletti

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ