Ultra trail Stara planina održana deseti put – trkači dorasli još jednom izazovu

16.06.2023. | Skyrunning | 0 Komentara

Praznično je bilo na Staroj planini na kojoj je održano jubilarno deseto izdanje najveće skajraning trke u Srbiji – Ultra Trail Stara planina na kojoj se okupilo više od 300 učesnika iz 15 zemalja. Izazovni vremenski uslovi, sa grmljavinom, pratili su odlučne takmičare, koji su, naravno, pokazali izuzetnu spremnost i dobro raspoloženje uprkos nepovoljnim prilikama, koje su i prethodne godine diktirale kako organizaciju, tako i sam ritam trka.

Sada je jedino trka na 67 km (ultra format) bila izmenjena zbog vremenskih uslova kako bi bezbednost takmičara bila na prvom mestu. S obzirom na to da je ovo najduža deonica i ide po najudaljenijem grebenu Stare planine organizatori nisu hteli da rizikuju, pogotovo kada je Republički hidrometeorološki zavod objavio da stiže nestabilnost sa gromovima. Ispostavilo se to kao pametna odluka, dok su se trkači na kraćim distancama „izvukli“ i pobegli sa najviših vrhova pre munja.

Trka se uporedo odvijala na četiri staze dužina 5 km, 13 km, 34 km i 67 km.

Na najkraćoj, ali i najstrmijom trci, Vertikalnom kilometru pobedu odnosi Srđan Mate iz OAK Beograd (49 minuta i 30 sekundi), drugi stiže Aleksandar Štajfer, član AK Apatin (49:42), a treći Nemanja Ristović iz Chill runners-a (51:01), dok kod dama prvo mesto osvaja Slađana Zagorac, 226ERS-Rakija team (51:30), drugo Vida Medić (1:07:55), a treće Marija Sekulović iz PSD Pobeda iz Beograda (1:25:22).

POVEZANE VESTI
Rostovcev i Šikanova se najbrže izborili sa izazovima na Sinjavini
Prokletije ispunile očekivanja – održano Evropsko prvenstvo u skajraningu
Jahorina sky snow: Trijumf Danijela Lončarevića i Jelene Janežić
Skyrunning #9: Početak na Jahorini, jubilej na Staroj, kruna sezone na Prokletijama

Na Sky trailu od 13 km, gde su najbolji uslovi za ljude koji tek žele da uđu u svet nebeskog trčanja pobedio je Mihailo Stanojević, Sveti Srb i ja (1:29:38), za njim je na cilj stigao Danko Jovanović, Trail running & fitness club (1:33:49), a treći je bio Mirko Ivanović, Sveti Srb i ja (1:34:13).

Kod devojaka se trijumfu radovala Una Dabović iz Bravehearts club-a (1:59:03), a na pobedničkom postolju su joj se pridružile Jelena Jovanović, KTJ tim (2:01:35) i Jovana Barać, Koloseum trening centar Novi Sad (2:02:47).

Na tehnički najtežoj trci Sky race Dupljak (34km) najbrži je bio Brano Baltić član PK Sinjavina iz Crne Gore (4:18:27), na drugom mestu našao se Nikola Ilić, Spartak training system (4:21:01), dok je treći stigao takmičar iz Španije Havier Rodrigo, 226ERS-Rakija team (4:27:31).

U ženskoj kategoriji prvo mesto osvojila je Lidija Radulović, BURT (5:20:18), iza nje na cilj stiže Milica Medić (5:34:26), a na trećem mestu bila je Viktorija Keler iz Rusije, članica PK Železničar Inđija (5:58:09).

Na omiljenoj stazi nebeskih trkača Ultra trail Midžor (67km), na kojoj je startovalo 132 takmičara, rok za stizanje do cilja iznosio je 15 sati i 45 minuta, a trku je završio 121 učesnik. Najbrži u muškoj kategoriji bio je Dejan Žerajić (PED Zimomor) koji je stigao do cilja za 6 sati i 21 minut, time je i oboren rekord ove staze. Drugi je kroz cilj prošao Danijel Lončarević, Skyrunning Serbia (6:30), a treći je stigao Dušan Bazić, Skyrunning Serbia (7:12).

U ženskoj kategoriji pobedi se radovala Ivana Sirić iz Hrvatske vremenom 7:53, na drugom mestu se našla Snežana Đurić, Klub ekstremnih sportova „Kragujevac“ (8:06), a na trećem Dragana Milanović, PSK Mosor Niš (8:31).

Skajraning takmičenje na Staroj planini nezaobilazan je događaj u svetu planinskog trčanja koji svake godine privlači učesnike iz svih delova sveta, a istovremeno promoviše potencijale ove netaknute planine u oblasti avanturizma, sporta i aktivnog odmora. Ovo je druga od pet planiranih trka u ovoj sezoni u organizaciji Skyrunning Asocijacije Srbije i Crne Gore.

Skajraning podrazumeva trčanje na planinske vrhove i neuređene terene, tehničke deonice i vertikale. Na našim prostorima ova asocijacija organizuje takmičenja od 2014, a ove godine Skyrunning asocijacija Srbije i Crne Gore organizuje Evropsko prvenstvo u ovoj disciplini na Prokletijama u julu. Organizacija se zahvaljuje sponzorima na nesebičnoj podršci, a to su SP Resort – Hotel Stara planina i Sava osiguranje.

 

 

Foto: Skyrunning Serbia & Montenegro/Nikola Radojčić i Milan Kopčok

Podeli sa prijateljima:

PROČITAJTE JOŠ